Hemikalija pronađena u popularnom slatkišu povećava rizik od karcinoma

Štetnost pojedinih hemikalija na ljudski organizam odavno je dokazana ali, uprkos tome, svakodnevno nailazimo na neke od njih, svesno ili nesvesno.

Izvor: B92
Podeli
Foto: goodbishop/Shutterstock
Foto: goodbishop/Shutterstock

Većina hemikalija, zbog svog lošeg dejstva na organizam, direktno utiče na endokrini sistem.

Čini se da su najopasnije one za koje nismo svesni, a koje se nalaze u hrani, vodi, vazduhu. U prilog tome govore i istraživanja koja su pokazala da štetne hemikalije mogu uticati na razvoj poremećaje rada štitaste žlezde, dijabetesa, gojaznosti, različitih anomalija ploda i defekata pri rođenju, neurorazvojnih poremećaja, reproduktivnih poremećaja, pa i nekih vrsta karcinoma.

Upravo Rodamin B, koji je pronađen u šećernoj vuni, a koji daje fluorescentnu ružičastu nijansu i koristi se za bojenje tekstila, kozmetike i tinte, povećava rizik od raka.

Poznato je da su Evropa i Kalifornija zabranile upotrebu Rodamina B kao boje za hranu upravo iz ovih razloga. Nakon što je Rodamin B pronađen u šećernoj vuni, u Indiji, ova država zabranila je prodaju istoimenog slatkiša.

Naime, kako brojne studije navode, Rodamin B može dovesti do raka i može uticati na sve organe u telu.

Naučnici su utvrdili da su najznačajniji endokrini ometači bisfenoli, parabeni, ftalati, polihlorinovani bifenili, teški metali, per i polifluoroalkil supstance (tzv. PFAS hemikalije), fitoestrogeni i brojni drugi. Tu spada i Rodamin B, koji ima kancerogena svojstva, zbog čega je neophodno staviti upozorenje na oznake proizvoda u kojima se ovo jedinjenje koristi, kako bi se izbegli zdravstveni problemi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu