Omiljena namirnica koju jedete svakog dana može da smanji rizik od demencije

Jedna od omiljenih namirnica nam pomaže u smanjenju rizika od nastanka demencije.

Izvor: klix.ba
Podeli
Ilustracija, Foto: Yurchanka Siarhei/Shutterstock
Ilustracija, Foto: Yurchanka Siarhei/Shutterstock

Sir pomaže u smanjenu rizika od demencije, tvrdi jedna nova studija. Naučnici su otkrili da su oni koji su ga redovno jeli postizali bolje rezultate na kognitivnim testovima, što sugeriše da je manja verovatnoća da će razviti bolest kasnije u životu.

Istraživači su pratili zdravlje, fizičku aktivnost i prehrambene navike 1.516 osoba starijih od 65 godina u Tokiju.

To je uključivalo njihovu ishranu, istoriju padova, hronična stanja, mišićnu masu, telesnu masnoću, krvni pritisak, snagu stiska, brzinu hoda, holesterol i mentalno stanje.

Oko 80 posto učesnika konzumiralo je sir - bilo dnevno (28 posto), jednom u dva dana (24 posto) ili dva puta sedmično (30 posto).

Prerađena vrsta bila je najpopularnija opcija, a sledili su sir od bele plesni (kao što su brie i camembert), sveži sir (kao što su feta, mascarpone i ricotta) i sir s plavom plesni (uključujući stilton i gorgonzolu).

Volonteri su zatim odgovorili na 30 pitanja koja su testirala njihovu kognitivnu funkciju – upitnik poznat kao Mini-Mental State Examination (MMSE). To je uključivalo pamćenje, jezik, orijentaciju, pažnju i vizualno-prostorne veštine.

Rezultat od 23 ili ispod smatra se markerom za lošu kognitivnu funkciju. Tim je otkrio da oni koji su uključili sir u svoju ishranu imaju manje šanse da postignu rezultat ispod ovog praga.

Oni koji jedu sir imali su i nešto niži krvni pritisak i BMI, veću brzinu hodanja i više raznovrsnosti u svojoj prehrani. Međutim, imali su viši holesterol i šećer u krvi.

Autori, koji su svoje nalaze objavili u časopisu Nutrients, rekli su: "Prethodne studije su pokazale da je način ishrane karakterisan visokim unosom proizvoda od soje, povrća, morskih algi, mleka i mlečnih proizvoda, zajedno s niskim unosom proizvoda od žitarica, povezan je sa smanjenim rizikom od razvoja demencije. Naši rezultati sugerišu da je unos sira obrnuto povezan sa nižom kognitivnom funkcijom čak i nakon prilagođavanja višestrukim zbunjujućim faktorima".

Zaključili su da sir može imati svojstva jačanja mozga, ali su potrebne daljnje studije kako bi se utvrdila uloga koju ima, posebno u razvoju demencije .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu