Super hrana: Sprečava bolesti i detoksikuje organizam

Zaljubljenici u zdravu ishranu iz celog sveta već godinama spominju spirulinu. Ova namirnica s razlogom je stekla reputaciju superhrane. Reč je o plavozelenoj algi koja raste u slatkovodnim jezerima, prirodnim izvorima i okeanima u suptropskim i tropskim klimatskim uslovima. U mestima središnje Afrike poznata je već vekovima.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS
Foto: EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS

Zdrava je zbog korisnih masnih kiselina, visokog nivoa antioksidansa i brojnih hranjivih materija. U njoj se nalaze kalcijum, kalijum i magnezijum, koji su ključni za mišiće, kosti i zdravlje srca, dok je vitamin B odgovoran za energiju. Ima i gvožđa, a bogata je i belančevinama, kojih se u samo jednoj kašičici praha spiruline nalazi čak šest grama, koliko i u jednom jajetu.

Spirulina povećava nivo energije, podstiče detoksikaciju, pomaže u kontroli apetita i smanjuje holesterol, ali može sadržati štetne toksine zbog uzgoja u vodama širom sveta, od kojih su neke zagađene. Zato je pre konzumiranja uvek potrebno proveriti poreklo ove alge, piše The Sun.

Obično se suši i dolazi u formi praha. Nakon toga se kombinuje s drugim sastojcima poput pšenice ili se samostalno dodaje u piće ili kombinuje sa hranom. Još jedna mogućnost je konzumirati spirulinu kao dodatak u obliku kapsule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu