Šaka dnevno ovog voća smanjuje masnoće u krvi

Ako bi postojala top-lista najzdravijih namirnica, kupina bi sigurno bila u prvih 10. Ovo voće obiluje moćnim antioksidansima, a naročito – elagitaninom, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici, a koji se pokazao vrlo efikasan u borbi protiv raka.

Izvor: eklinika.telegraf.rs
Podeli
Foto: Shutterstock/Alena Haurylik
Foto: Shutterstock/Alena Haurylik

Kupine imaju i snažno antibakterijsko dejstvo

Šaka kupina na dan ima vrlo pozitivan efekat i na očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova. Ova količina kupina osigurava čak osam grama dijetalnih vlakana, koja su veoma značajna za snižavanje masnoća u krvi.

Zahvaljujući visokom sadržaju dijetalnih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti organa za varenje, poput divertikuloze, a vredan su saveznik i u svakoj dijeti.

Kupinama se priprisuje i jako protivupalno i antibakterijsko dejstvo. Njen nutritivni potencijal značajan je i za očuvanje dobrog vida, smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene. Takođe, deluje kao filter sunčevoj svetlosti, apsorbujući opasne UV zrake.

Kupinovo vino pomaže kod anemije

Od kupina mogu da se prave sokovi, slatka, džemovi, vino i drugi proizvodi, a istraživanja su pokazala da kuvanje ne uništava njihovu nutritivnu vrednost. Sok presnih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve. Napitak od kupina povoljno deluje i na one koji pate od anemije usled nedostatka gvožđa, ali se za lečenje malokrvnosti najviše savetuje kupinovo vino.

Ovaj lek izuzetno je bogat vitaminima i mineralima, a rezultat njegovog učinka postiže se posle mesec dana konzumiranja. Preporuka je da se dnevno pije decilitar kupinovog vina, pola sata pre jela.

U kući uvek treba da imate list kupine za čaj

List kupine je prirodan lek protiv dijareje i dehidriranosti organizma. Takođe, smatra se delotvornim u borbi protiv osipa kože i lišajeva, a doprinosi i celokupnom oporavku organizma posle preležane infekcije. Supenu kašiku lista kupine prelijte sa šoljom ključale vode, sud poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Čaj procediti i pijte dve do tri šolje dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu