Mediteranska ishrana znatno smanjuje rizik od prerane smrti

Pažljivo pridržavanje mediteranske dijete može smanjiti rizik od srčanih bolesti i smrti kod žena za skoro 25%, prema novoj analizi 16 studija.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Vitaly Titov / Shutterstock
Foto: Vitaly Titov / Shutterstock

O studiji na temu mediteranske dijete kardiolog Sara Zaman sa Univerziteta u Sidneju rekla je sledeće:

"Ova studija potvrđuje ono što se već zna o kardiovaskularnim prednostima mediteranske dijete, ali naglašava kako ona može biti podjednako korisna za žene kao i za muškarce“, rekla je Zamen.

Pregledna studija je kombinovala istraživanja o mediteranskoj ishrani, isključujući podatke o ženama. Naučnici su dodali više bodova onima koji su konzumirali više namirnica poput povrća i voća, integralnih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i morskih plodova, a manje crvenog i prerađenog mesa (koje spada u mediteransku ishranu), piše CNN.

24% manji rizik od srčanih oboljenja

Nakon analize, stručnjaci su primetili da žene koje su uglavnom sledile mediteransku ishranu imaju 24% manji rizik od srčanih oboljenja i 23% manji rizik od rane smrti u odnosu na one koje se nisu pridržavale takve dijete. Zatim su pogledali podatke za muškarce i pronašli skoro iste rezultate: „Videli smo 22% manji rizik od srčanih bolesti i 23% manji rizik od smrti kod muškaraca“, rekao je Zaman.

Viktorija Tejlor, dijetetičar iz Britanske fondacije za srce, primetila je da su svih 16 studija bile opservacione prirode, što znači da nisu ukazivale na uzročno-posledičnu vezu i da su se uglavnom oslanjale na samoprocene kada je u pitanju unos hrane. .ma koji su se hranili drugačije.

Značajno smanjuje rizik od demencije?

Juče je objavljena još jedna studija o prednostima mediteranske dijete. Naime, prema studiji objavljenoj u časopisu BMC Medicine, mediteranska ishrana bogata orasima, morskim plodovima, žitaricama i povrćem mogla bi da smanji rizik od demencije za skoro četvrtinu, navodi Gardijan.

Nalazi, zasnovani na podacima od više od 60.000 pojedinaca iz UK Biobank, sugerišu da povećana konzumacija biljne hrane može imati „zaštitni efekat“ protiv demencije, bez obzira na genetski rizik osobe.

Naučnici su dodelili više bodova onima koji su se strožije pridržavali pomenute dijete, uzimajući u obzir genetski rizik svakog pojedinca od demencije. Tokom skoro decenije zabeležena su 882 slučaja demencije, ali su oni koji su sledili strogu mediteransku ishranu imali 23% manji rizik od razvoja bolesti u poređenju sa onima koji su se hranili drugačije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu