5 namirnica uništavaju bubrege, a da i nismo svesni toga

Bubrezi igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja tela, filtriraju toksine iz tela, kontrolišu krvni pritisak, održavaju crvena krvna zrnaca. U mnogim slučajevima ti vitalni organi rade toliko efikasno da ni ne shvatite da ih imate dok nešto ne krene po zlu.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nije samo genetika ta koja utiče na rizik od razvoja zdravstvenih problema bubrega, ono što jedete može da ima veliku ulogu u tome koliko su bubrezi zdravi.

Kako biste zaštitili svoje bubrežno zdravlje, saznajte koja popularna hrana može da uzrokuje trajno oštećenje bubrega. Imajte na umu da za neke od namirnica s ove liste samo oni s bubrežnim problemima moraju da budu zabrinuti za unos ove hrane, jer mnoga hrana može biti deo zdrave, uravnotežene prehrane.

Crveno meso

Ako želite da utičete na zdravlje vaših bubrega, možda nećete želeti da jedete više od preporučene tri porcije crvenog mesa nedeljno. Prema studiji iz 2017. godine objavljenoj u Journal of American Society of Nephrology, velika potrošnja crvenog mesa bila je značajno povezana s problemima u radu bubrega, ali zamena samo jedne porcije crvenog mesa drugim izvorom proteina mogla bi da smanji rizik do 62,4 odsto.

Spanać

Ako nemate zdravstvenih problema sa bubrezima, nemate puno razloga da budete zabrinuti zbog unosa spanaća. Spanać je dodatak vašim omiljenim salatama ili smutijima bogat hranjivim sastojcima i igra ulogu poboljšanja zdravlja u većini dijeta. Međutim, spanać može predstavljati problem onima koji brinu o zdravlju bubrega.

Spanać može da sadrži do 1.260 miligrama oksalata po porciji, što može predstavljati probleme onima koji već imaju zdravstvenih problema sa bubrezima. U stvari, studija objavljena u Journal of American Society of Nephrology otkrila je da je značajna konzumacija oksalata u ishrani povezana s povećanjem rizika od bubrežnog kamenca kod muškaraca i starijih žena za više od 20 odsto.

Krompir

Krompir je bogat izvor kalijuma, pakujući do 1.640 miligrama hranjivih sastojaka ili gotovo polovinu RDA za odrasle muškarce. Nažalost, ako imate problema s bubrezima, krompir može da predstavlja probleme za ovaj organ.

Studija iz 2015. objavljena u Američkom časopisu za nefrologiju otkrila je da je među 36.359 ispitanika verovatnoća da će umreti osobe s kasnom fazom hronične bolesti bubrega koje su imale viši nivo kalijuma u serumu od osoba s nižim nivoom kalijuma. Opet, važno je napomenuti da je ova studija obuhvatila samo pacijente sa kasnom fazom hronične bubrežne bolesti, a zdrave osobe ne moraju da budu zabrinute za unos krompira.

Slana hrana

Slana hrana poput čipsa nije samo loša za vaš struk, možda da šteti i vašim bubrezima. Članak iz 2018. objavljen u časopisu Kidney and Blood Pressure Research otkrio je da je među grupom od 12.126 ispitanika, ispitanici s najvećim unosom soli imali su 29 odsto veću verovatnoću za oštećenje bubrega od onih s umerenijim unosom soli.

Gazirana pića

Ako redovno pijete gazirana pića zaslađena šećerom, možete da imate zdravstvene probleme s bubrezima pre nego što to mislite. Studija iz 2016. objavljena u časopisu Nephrology otkrila je da među 2.382 odraslih pacijenata posmatranih u sklopu teheranske studije o lipidima i glukozi, oni koji su konzumirali više od četiri gazirana pića zaslađena šećerom svake nedelje, imali znatno veću verovatnoću da će razviti hroničnu bolest bubrega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu