Ovako treba pravilno služiti pirinač, a ove namirnice ne treba da podgrevate VIDEO

Gastroenterolog Vojislav Perišić je u svom gostovanju na TV Prva otkrio kako treba jesti pirinač i koje namirnice nikako treba podgrevati.

Izvor: B92
Podeli
Shutterstock/Lesterman
Shutterstock/Lesterman

Pirinač je izuzetno zdrava namirnica. Može da se koristi u lečenju probavnih smetnji, a Perišić je naziva carskom hranom.

"Riža (pirinač) se servira mlaka, zato što se bolje vari mlaka riža od hladne riže. Ona mora biti topla ne od podgrevanja, nego od pripreme. Nakon dva sata od pripreme ona se baca."

Razlog bacanja je moguća kontaminacija bacila bacillus cereus.

"U Japanu sam bio dve godine. I kada putujemo kroz Japan vidimo pored svake kuće na svakoj parceli da gaje rižu. Riža je u vodi i mulju, što predstavlja rizik kontaminacije koju ćemo mi da skinemo. Pirinač koji je veoma čist je i veoma skup."

Perišić se osvrnuo na blagodeti pirinča.

"Riža je lako svarljivi proteini, hipoalergeni proteini. U Japanu nema mnogo hipertenzije, dijabetesa, ateroskleroze, šizofrenija, i to zbog riže, ali ima mnogo apopleksije (krvarenja u mozgu)"

Razlog ove pojave je što Japanci ne unose dovoljno proteina.

Razlika između integralnog i belog pirinča

Integralna riža se teže vari, ali mogućnost kontaminacije je veća. A postoji razlika i u ukusu. Kočanski i sicilijanski oriz su najukusniji.

Perišić navodi da takođe ne smemo da podgrevamo pečurke, krompir, piletinu, jaja i spanać.

Krompir

"Ako jedemo krompir, trebalo bi da ga obarimo, oljuštimo, udubimo u centru i stavimo malo putera. Odlično se vari. Pire krompir nikako ne treba podgrevati. Ako pire promeni boju, ne treba ga jesti" kaže Perišić.

"Spanać treba jesti svež", dodaje.

Detaljnije pogledajte u videu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu