Dve biljke pospešuju varenje, ubrzavaju cirkulaciju i utiču na rad creva: Mršavljenje bez dijete

Takozvane prokinetičke biljke potpomažu varenje tako što olakšavaju prolaz sadržaja kroz creva, a među njima su dve najefikasnije.

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/Rawpixel.com
Foto:Shutterstock/Rawpixel.com

Takozvane prokinetičke biljke potpomažu varenje tako što olakšavaju prolaz sadržaja kroz creva, a među njima su dve najefikasnije.

Đumbir

Đumbir je prokinetička biljka broj jedan prema travarima. Osim što modulira inflamatorni odgovor, ima antivirusni efekat i stimuliše cirkulaciju, efikasno stimuliše pokretljivost u digestivnom traktu. Od davnina se koristi za lečenje probavnih tegoba, a istraživanja su pokazala da može da pojača i ubrza pražnjenje creva, što je veoma korisno za osobe koje pate od gastropareze (otežano pražnjenje želuca u dvanaestopalačno crevo zbog poremećene pokretljivosti želuca). Dokazano je da đumbir utiče na enzime tripsin i pankreasnu lipazu tokom procesa varenja, što ubrzava pokretljivost i pražnjenje želuca.

Artičoka

Ovo je još jedna prokinetička biljka koja pomaže da se ubrza pokretljivost digestivnog trakta. Dok đumbir više deluje na pokretljivost creva u celini, artičoka jače deluje na pokretljivost tankog creva, stimulišući lučenje žuči i olakšavajući probavne enzime da efikasnije razgrađuju hranu, vare masti i apsorbuju vitamine.

Odličan je izbor ako imate problema sa neredovnom stolicom ili imate poteškoća sa varenjem hrane. Artičoke se mogu ugraditi u različite recepte, od salata i soseva do priloga i variva od povrća, a preporučeni dnevni unos artičoka za optimalan efekat na varenje je 30-38 g dnevno za muškarce i 21-25 g dnevno za žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu