Hrana prouzrokuje suvu kožu? Promenite navike za blistav sjaj, jedna je neočekivana

Suva koža svakako može biti neprijatna zbog svraba i ljuštenja koji se mogu pojaviti. A tokom zimskih meseci, kada vazduh postaje suv i hladniji, suva koža može postati uobičajeni problem za mnoge.

Izvor: eatthis
Podeli
Foto: Yulia Furman/shutterstock
Foto: Yulia Furman/shutterstock

Postoje mnoga rešenja na koja se ljudi oslanjaju, uključujući nanošenje hidratantne kreme na kožu, korišćenje ovlaživača vazduha u kući i izbegavanje ekstremno vrućih kupki i tuširanja. Ali ono što unosimo u svoje telo može uticati i na našu kožu, posebno tokom hladnijih meseci. Naši izbori u ishrani mogu imati dubok uticaj na to kako naše telo zadržava vlagu, barem prema medicinskoj literaturi.

Ako imate suvu kožu, evo pet navika u ishrani i piću koje mogu uzrokovati ili pogoršati vaše stanje.

Ne pijete dovoljno vode

Koncept je prilično jednostavan: ako vaše telo nije dovoljno hidrirano, vaša koža može izgledati suvo. Dehidracija može biti povezana sa suvom kožom, u suštini zato što telo nema dovoljno tečnosti.

"Važno je da pijete puno vode tokom dana da biste ostali hidrirani. Ovo nije važno samo da vaše ćelije funkcionišu na optimalnim nivoima, već je važno i za hidrataciju kože", kaže Sara Alen, doktor medicine i dermatolog.

Ne konzumirate dovoljno ribe svake nedelje

Preporučuje se da jedete otprilike 200 grama ribe svake nedelje. Ribe, posebno masne ribe u hladnoj vodi, sadrže DHA i EPA omega-3 masne kiseline, ili razne "zdrave masti" koje mogu podržati faktore kao što su kardiovaskularno i mentalno zdravlje.

I iako su potrebna dobro osmišljena klinička ispitivanja na ljudima, neki podaci sugerišu da ove omega-3 masne kiseline mogu uticati na barijeru kože.

Pijete previše alkohola

Povremena čaša vina ili piva verovatno neće imati veliki uticaj na vašu kožu. Ali konzumiranje previše alkohola može imati dehidrirajuće efekte na telo, što može dovesti do suve kože.

Ako ste raspoloženi za koktel, pokušajte umesto koktela za ugodan napitak bez alkohola.

Preskačete žumance kada jedete jaja

Žumance jajeta sadrži niz ključnih hranljivih materija, uključujući vitamin D. Neki podaci sugerišu da nizak nivo vitamina D može biti povezan sa statusom hidratacije kože, te konzumiranje hrane sa vitaminom D može biti korisno. Nedavni naučni saveti Američkog udruženja za srce (AHA) ukazuju na to da "zdravi pojedinci mogu uključiti do celo jaje ili ekvivalent dnevno" kao deo obrasca ishrane za zdravlje srca.

Niste ljubitelj žumanca? Takođe možete uneti vitamin D u svoju ishranu jedući losos, pečurke koje su izložene UV svetlu i obogaćeni 100% sok od pomorandže.

Ne uključujete kolagen u svoju ishranu

Kolagen je sastojak suplemenata, grickalica, pa čak i pića za podršku zdravlju kože. I dok neke tvrdnje oko ovog dodatka mogu biti upitne, veza između unosa kolagena i suvoće kože nije neistinita. Studije koje su koristile kolagen tripeptid pokazale su značajno poboljšanje elastičnosti i hidratacije kože, što sugeriše da ovaj dodatak može pomoći onima sa suvom kožom. Iako ovaj lek neće imati učinka za sve, a podaci su još uvek retki, isprobavanje dolazi sa vrlo malim rizikom i može pomoći.

Alen je dodala da ako osoba ima "dobro izbalansiranu ishranu, nisu joj potrebni dodaci kolagena. Govedina, piletina sa kožom i čorba (piletina, svinjetina i govedina) su sjajni izvori kolagena i savršeni su za zimu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu