Lekari preporučili bobice koje jačaju imunitet i štite od raka debelog creva, dovoljno 28 grama

Bobice aronije (Aronia melanocarpa) su male, tamne bobice koje su postale popularne među potrošačima koji vode računa o zdravlju. Međutim, kako i sam plod pomaže, sok je još jedan od načina na koji mogu da se unesu u organizam.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Shutterstock/Melica
Foto:Shutterstock/Melica

Poreklom su iz Severne Amerike, ali se uzgajaju u drugim delovima sveta, uključujući i Evropu i smatraju se jednim od najbogatijih izvora biljnih antioksidanata. Bobice imaju snažan efekat sušenja usta, tako da se uglavnom koriste za pravljenje sokova, pirea, džemova, želea, sirupa, čajeva i vina.

Međutim, dostupne su i sveže, smrznute, sušene i u obliku praha. Samo 28 grama bobica aronije obezbeđuje sledeće hranljive materije:

kalorije: 13
proteini: .4 grama
masti: 0,1 grama
ugljeni hidrati: 2,7 grama
vlakna: 1,5 grama
vitamin C: 10% dnevne vrednosti (DV)
mangan: 9% DV
vitamin K: 5% DV

Bobice takođe snabdevaju folatom, gvožđem i vitaminima A i E. Osim toga, one su odličan izvor korisnih antioksidanata, koji pomažu u zaštiti vaših ćelija od potencijalno štetnih molekula zvanih slobodni radikali. Bobice aronije su posebno bogate antocijanima, koji bobicama daju tamnoplavu do crnu boju.

Bobice aronije imaju antiinflamatorne i antioksidativne efekte

Ovo može da zaštiti vaše ćelije od oštećenja i koristiti vašem zdravlju na mnogo načina. Bobice aronije sadrže visok nivo antioksidanata. Ova jedinjenja štite vaše ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Nagomilavanje slobodnih radikala može izazvati oksidativni stres, što može dovesti do hroničnih stanja, kao što su bolesti srca i rak.

Bobice aronije su odličan izvor polifenola, što je grupa antioksidanata koja uključuje fenolne kiseline, antocijanine i flavanole. Studije pokazuju da antioksidansi u bobicama aronije mogu inhibirati aktivnost slobodnih radikala.

Same bobice su takođe pokazale superiornu antioksidativnu aktivnost u poređenju sa četiri druge bobice. Štaviše, još jedna studija u epruveti koja je prikupila uzorke krvi od 30 zdravih ljudi otkrila je da ekstrakti bobica aronije značajno smanjuju oksidativni stres izazvan antipsihotičnim lekom u roku od 24 sata.

Štaviše, studije u epruvetama povezale su antioksidante u ovim plodovima sa drugim impresivnim zdravstvenim prednostima, kao što je smanjenje upale, kao i smanjen rast ćelija raka bakterija i debelog creva, piše Healthline.

Bobice aronije mogu zaštititi od raka

Studije u epruvetama i na životinjama pokazuju da antocijanini u bobicama aronije mogu zaustaviti rast ćelija raka debelog creva.

Jedna studija u epruveti pokazala je da 50 mg ekstrakta aronije smanjuje rast ćelija raka debelog creva za 60% nakon 24 sata. Smatra se da je moćna antioksidativna aktivnost antocijanina odgovorna za ovaj efekat suzbijanja raka.

Slično, ekstrakti iz bobica mogu smanjiti oksidativni stres povezan sa rakom dojke. U jednoj studiji, ovi ekstrakti su smanjili broj štetnih slobodnih radikala superoksida u uzorcima krvi uzetim od žena sa rakom dojke.

Uz to, trenutna istraživanja su ograničena i potrebna su istraživanja na ljudima da bi se procenio odnos između bobica aronije i zaštite od raka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu