Novak Đoković, Bili Ajliš, Hamilton i mnogi drugi: Slavne ličnosti sve više prelaze na veganstvo

Svakog novembra se širom sveta obeležava Svetski mesec vegana kao vreme za promociju veganskog pokreta dok je 01. novembar Svetski dan vegana. Kada je ishrane u pitanju, veganstvo podrazumeva odbijanja svih proizvoda dobijenih u celini ili delimično od životinja.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dok se nekada veganstvo smatralo marginalnim pokretom, danas sve više ljudi, a posebno poznatih ličnosti, prelazi na ovaj način ishrane. Inspirisani da li ekološkim ili etičkim pitanjima, ljudi iz svih sfera života prihvataju ishranu zasnovanu na biljkama.

Davne 1944. godine, osnovano je udruženje Vegan Society koje vodi kampanje da pomogne ljudima da postanu i ostanu vegani, daje im smernice za ishranu i drugo. Osim toga ovo udruženje se bavi zaštitom i promovisanjem veganskih prava. Zatim, radi sa kreatorima politike po pitanjima koja uključuju održivu poljoprivredu, klimatske promene i podstiče više veganske ponude u institucijama, javnom sektoru itd.

Među poznatim ličnostima koje promovišu veganstvo je i jedan od najboljih tenisera sveta Novak Đoković, a tu su i brojne poznate ličnosti kao što su Luis Hamilton, Hoakin Feniks, Džeki Čen, Bili Ajliš, Džesika Čestejn, Žizel Bundšen, Pamela Anderson, Džared Leto i mnogi drugi.

2020. godine čak je predstavljen i dokumentarac "The Game Changers" čiji su izvršni producenti Džejms Kameron, Arnold Švarceneger i Džeki Čen, a bavi se "širenjem" biljne ishrane među elitnim sportistima.

Ovaj dokumentarac je pokrenuo svojevrsnu revoluciju u vezi sa konceptom veganstva i naterao mnoge da pređu na biljnu ishranu.

"The Game Changers" pokazuje prednosti veganstva - za koji dokumentarni film tvrdi da povećava atletske performanse onih koji se pridržavaju stroge dijete.

Međutim, uprkos početnom veliko odjeku, film je kritikovan jer se naknadno saznalo da su neki podaci prikazivani tako da odgovarju onome šta film promoviše. Praveći široke generalizacije na osnovu malih ili slabih studija i pristrasnost prema veganstvu.

Film sugeriše da je veganska ishrana bolja od ishrane za svaštojede jer povoljno utiče na zdravlje srca, smanjuje upale, smanjuje rizik od raka i poboljšava fizičke performanse.

Iako film citira brojne studije, potpuno ignoriše studije o dobrobiti životinjskih proizvoda. Takođe je prenaglašen značaj malih, opservacionih studija.

I pored svega navedenog, čini se da se veganstvo iz marginalizovanog pokreta pretvorilo u "trend" i da sve veći broj ljudi, pod uticajem brojnih poruka koje sugerišu na zdravstvene dobrobiti ovakve ishrane, prelazi na hranu biljnog porekla. Dokaz za ovu tvrdnju je i sve veći broj poznatih ličnosti koji ne samo da izbegavaju hranu životnjskog porekla, već i promovišu jedino i isključivo veganski način ishrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu