Dvanaest namirnica menjaju suplemente iz apoteke, spremaju se na poseban način

Iako je svo povrće zdravo i ne treba odvajati nijedno od njih i zaista treba jesti sve, nekoliko vrsta povrća može se izdvojiti po svojim hranljivim sastojcima i zdravstvenim prednostima.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Shutterstock/Yulia Grigoryeva
Foto:Shutterstock/Yulia Grigoryeva

Svi već znate da povrće apsolutno mora da bude deo ishrane, pa bismo rekli (bar) svaki obrok. Pun je vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata i obavezan je u zdravoj ishrani, a može se pripremiti na mnogo načina.

S obzirom na raznovrsnost povrća koje nam je dostupno u različitim godišnjim dobima, moguće je prilagoditi ishranu vremenu u kojem se trenutno nalazite. Na primer, koristite ga za pripremu raznih salata, supa, sendviča, pa čak i pica sa povrćem koje mogu da ispadnu fantastične! Znamo i da je zelena salata okosnica svakog dobrog ručka, ali kao prilog se može pripremiti i drugo različito povrće.

Kad god je to moguće, u svoj obrok uključite zeleno povrće jer ono sadrži i vitamine i minerale koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma, poput gvožđa, folne kiseline i magnezijuma. Osim toga, povrće je i izvor energije koja je svakom od nas potrebna za normalno funkcionisanje, i to svakodnevno – naravno u ograničenim i normalnim količinama.

Vredi napomenuti i činjenicu da je izuzetno važno kako se pojedino povrće priprema – predugim kuvanjem smanjujete njegovu nutritivnu vrednost, pa je važno da se kuva tačno onoliko koliko je namenjeno toj vrsti. Uvek pokušajte da se fokusirate na kupovinu sezonskog povrća, a ako je moguće i lokalnog. Kada sveže nema, možete posegnuti za zamrznutim jer ima i dobro očuvane hranljive materije.

Donosimo vam listu i morate je što pre uključiti u svoju ishranu, ako već niste:

Spanać
Šargarepa
Brokoli
Beli luk
Kelj
Grašak
Blitva
Cvekla
Špargla
Crveni kupus
Slatki krompir
Karfiol

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu