Često ste bolesni, imate probleme sa probavom? Velike količine jedne namirnice mogu da budu uzrok

Verovatno ste čuli podeljena mišljenja o tome da li je jedenje mesa dobro ili loše za vas. Iako se o tačnom odgovoru još uvek vode polemike, stručnjaci su se složili u jednom - preterano konzumiranje mesa može povećati rizik od mnogih zdravstvenih problema.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Evo nekih stvari koje bi mogle da se dogode vašem telu ako preterate s mesom.

Mogli biste da se osećate umornije

S obzirom na to da meso obiluje proteinima koji nam daju energiju, moglo bi vas začuditi ako umesto očekivanog elana nakon jela počnete da osećate umor. Tajna se krije u vrsti mesa koje jedete. Naime, mnoga istraživanja potvrdila su da je procesuirano meso jedan od glavnih krivaca za osećaj umora nakon konzumiranja hrane, odnosno rezultira slabijim ili jačim mentalnim umorom.

Kosa i koža mogle bi da izgledaju lošije

Ako preterujete s unosom mesa, verovatno zapostavljate neke druge namirnice bogate nutrijentima važnim za vaše zdravlje. Nutricionistkinja Džena Bradok ističe važnost vitamina C u svakodnevnoj ishrani.

''Vitamin C se retko nalazi u proizvodima životinjskog porekla, pa ako jedete meso više od nekih drugih namirnica, mogli biste da osetite njegov nedostatak. Vitamin C ima važnu ulogu u formiranju kolagena, proteina koji daje strukturu koži, kosi, noktima i kostima. Ako ga nemate dovoljno, mogli biste da primetite ovakve promene na svome telu'', naglašava nutricionista.

Mogli biste češće da budete bolesni

Vaša koža nije jedina koja će osetiti nedostatak vitamina C, on će se odraziti i na vaš imunitet. U slučaju da ste počeli sve češće da se razboljevate i osećate da niste više toliko otporni na bolesti, možda bi trebalo promeniti prehrambene navike. Vaša bi ishrana morala da bude raznolika, a naročito vodite računa o tome da konzumirate dovoljno voća i povrća.

Mogli biste da imate problema s probavom

Ako se vaša ishrana velikim delom sastoji od mesa i mesnih proizvoda, to bi se moglo odraziti i na vašu probavu. Naime, meso je namirnica koja gotovo da i nema vlakana, a ona se uglavnom nalaze u voću, povrću i žitaricama. Zatvor ili bolno pražnjenje creva neki su od prvih znakova da vašoj ishrani nedostaje vlakana.

Zdravlje vašeg srca moglo bi da bude ugroženo

Još jedna dobrobit vlakana je to što omogućuju vašem telu da apsorbuje holesterol, a to može da zaštiti vaše srce. Ako svaki dan jedete crveno ili prerađeno meso, a pritom izbegavate sveže namirnice, žitarice i druge izvore vlakana, zdravlje vašeg srca moglo bi biti ugroženo. Naime, te vrste mesa bogate su zasićenim masnoćama za koje istraživanja pokazuju da stvaraju loš holesterol i tako povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Mogli biste da dobijete kamenje u bubregu

Uz proteine, preteranom konzumacijom crvenog ili belog mesa za posledicu možete da imate stvaranje kalcijuma koji telo zatim pokušava da izbaci kroz bubrege. Tada se može pojaviti bolno kamenje u bubregu koje u većini slučajeva zahteva lečenje, a neretko i hospitalizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu