Voće koje smanjuje rizik od raka debelog creva treba jesti sa oprezom: Evo ko ga mora preskočiti

Kruške su prirodni izvor energije jer su bogate značajnim količinama fruktoze i glukoze i najslađim prirodnim šećerom levulozom, a bogate su i vitaminima B-grupe.

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto:EPA/ HAYOUNG JEON
Foto:EPA/ HAYOUNG JEON

Kruška je izuzetno sočno voće blago zrnaste teksture, koje zajedno sa dunjom i jabukom spada u grupu plodova jabuke iz porodice ruža, a zbog izražene slatkoće predstavlja izuzetnu užinu za sve koji imaju brz tempo. života. Naime, kruške su prirodan, brz i efikasan izvor energije jer obiluju značajnom količinom fruktoze i glukoze i najslađim prirodnim šećerom levulozom, a bogate su i vitaminima B grupe važnim za metabolizam masti, proteina i ugljenih hidrata.

Vitamini i antioksidansi

Inače, kruške su dobar izvor kalijuma, bakra i vitamina C, koji mnogo doprinose antioksidativnoj zaštiti organizma od slobodnih radikala. Poznato je da je vitamin C snažan antioksidans, a bakar neophodna komponenta superoksid dismutaze - jednog od najmoćnijih antioksidativnih enzima u telu. Sveže kruške su bogate kalijumom, koji se inače lako izlučuje iz organizma disanjem i znojenjem, pa je važno da ga stalno nadoknađujete. A značaj ovog minerala najbolje objašnjavaju njegove brojne funkcije u telu: učestvuje u regulaciji rada srca, kontrakcije mišića, prenošenju nervnih impulsa i u metabolizmu proteina i ugljenih hidrata, reguliše rad cirkulatornog sistema i učestvuje u izgradnji čvrstih kostiju i zuba.

Dijetalna vlakna

Osim toga, sveže kruške su bogate dijetalnim vlaknima, posebno pektinom, a vlakna su izuzetno važna za održavanje nivoa glukoze i holesterola u krvi i za pravilno pražnjenje creva. Kao što je poznato, ishrana bogata vlaknima efikasno pomaže u smanjenju holesterola u serumu i smanjenju rizika od raka debelog creva, a upravo zbog visokog sadržaja vlakana, kruške su poželjno voće za sve osobe sa problemima probavnog sistema.

Oprez!

Međutim, zbog visokog sadržaja šećera nije poželjno voće za dijabetičare i sve one sa povišenim nivoom šećera, a oni koji imaju problema sa težinom treba da budu oprezni jer kruške sadrže i male količine masti i kalorijski su bogatije od jabuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu