Studija potvrdila: Dve šolje ovog voća dnevno produžavaju život

Sledeći put kada poželite sveže voće, možda bi trebalo da uzmete malo grožđa. Ne samo da je ukusna poslastica, već vam može pomoći i da živite duže, pokazalo je novo istraživanje.

Izvor: B92
Podeli
Foto:EPA/ CAROLINE BLUMBERG
Foto:EPA/ CAROLINE BLUMBERG

U studiji, koju je nedavno objavio časopis Foods, kada su oko dve šoljice grožđa dodate dnevnoj ishrani koja je uključivala veliku količinu hrane sa visokim sadržajem masti, to je rezultiralo manjim problemima sa masnom jetrom, podiglo nivoe antioksidativnih gena, i produžen životni vek.

Iako su subjekti studije bili miševi, a ne ljudi, dr Džon Pekuto, koji je bio deo tima sa Univerziteta Zapadne Nove Engleske koji je sproveo studiju, procenio je da bi osoba verovatno mogla da uživa u životu koji bi mogao da bude četiri ili pet godina duži ako počne redovno da jede grožđe.

Ovo će pružiti još više razloga za ljude da se fokusiraju na inkluzivnu raznovrsnu hranu.

Što se tiče zašto je grožđe tako zdravo, stručnjaci napominju da "sadržaj antioksidanata čini grožđe antiinflamatornim po prirodi".Napominje se da "grožđe ima razne antioksidante uključujući resveratrol, katehine, kvercetin i antocijanine". Iako ta imena možda ne znače mnogo većini ljudi, činjenica je da grožđe ima više antioksidanata, koji će u kombinaciji sa uravnoteženom ishranom pomoći u borbi protiv slobodnih radikala, smanjenju oksidativnog stresa i stvaranju antioksidanata.

Navodi se i da je grožđe takođe zdravo jer sadrži fitonutrijente, koji takođe imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva, pomažući da vaše ćelije i DNK budu zdravi, što na kraju rezultira i vašim zdravljem, piše Eat This Not That.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu