Beli pirinač ima 4 posledice po organizam; 30 odsto ljudi prijavilo pojavu teškog sindroma

Postoji razlog zašto je pirinač među žitaricama koje se najčešće jedu širom sveta. Veoma je svestran i može se prilagoditi da upotpuni širok spektar profila ukusa i jela.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Shutterstock/Magnifiqueshot
Foto:Shutterstock/Magnifiqueshot

Beli pirinač, poznat i kao obogaćeni pirinač, jedna je od najpopularnijih vrsta. Beli pirinač je rafinisani pirinač, što znači da je mleven da bi se uklonila spoljašnja ljuska, slojevi mekinja i klice. Uprkos svojoj rasprostranjenosti, beli pirinač ima tendenciju da dobije lošu reputaciju zbog načina na koji se obrađuje, posebno u poređenju sa njegovim hranljivijim rođakom od celog zrna, smeđim pirinčem. Možda ste čuli da je beli pirinač opisan kao "loš ugljeni hidrat" ili izvor praznih kalorija. Međutim, da li ga vredi potpuno preskočiti?

Postoje četiri posledice po vaš organizam koje se vide nakon konzumiranja kvalitetno obrađenog belog pirinča.


Više energije

Beli pirinač je izvor ugljenih hidrata, koji je glavni izvor goriva za vaše telo.Pored toga, mnoge vrste belog pirinča, barem u SAD, obogaćene su vitaminima B koji takođe mogu pomoći u održavanju nivoa energije, piše Eat This Not That.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu "Nutrients", svi vitamini B, sa izuzetkom folata, uključeni su u najmanje jedan korak (ako ne i više) u sistemu za proizvodnju energije unutar ćelije. Uz to, neophodno je da imate dozu svakog vitamina B za dobijanje energije. I, premalo će ograničiti proizvodnju energije u vašem telu, što potencijalno može da ima negativan uticaj na vaš metabolizam i opšte zdravlje.

Unosite arsen

Arsen je element u tragovima koji, kada se konzumira često i u velikim količinama, može dovesti do nekih neprijatnih zdravstvenih ishoda. Arsen je pronađen u pirinču, tako da kada konzumirate ovo zrno, moguće je da unosite i ovaj element.

Iako beli pirinač ima manje arsena od smeđeg pirinča, ipak je važno izbegavati previše konzumiranja i menjati zrna. Neke opcije koje imaju manje arsena i vredne pokušaja su amarant, kinoa, bulgur i farro.

Takođe možete pogledati da li su nivoi arsena niži ili viši u regionu gde je vaš pirinač uzgajan. Na primer, beli basmati pirinač iz Kalifornije, Indije i Pakistana može da sadrži manje arsena od drugih vrsta pirinča.

Imaćete jače kosti

Ispostavilo se da konzumiranje belog pirinča nudi veliku fleksiju kada je u pitanju zdravlje kostiju. Svi znamo da su kalcijum i vitamin D važni hranljivi sastojci za zdravlje kostiju, ali jedan neverovatan nutrijent za zdravlje kostiju, mangan, nalazi se u belom pirinču.

Možda ste skloniji razvoju metaboličkog sindroma

Iako je potrebno više podataka, neke studije ukazuju na vezu između konzumiranja belog pirinča i rizika od metaboličkog sindroma.

Prema klinici Mejo, "metabolički sindrom je grupa stanja koja se javljaju zajedno, povećavajući rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i dijabetesa tipa 2". Stanja uključuju visok nivo šećera u krvi, višak telesne masti oko struka, povišen krvni pritisak i abnormalne nivoe holesterola ili triglicerida.

Jedna studija objavljena u časopisu "Heart Asia" sugeriše da su oni koji su konzumirali najviše belog pirinča bili povezani sa 30% većim rizikom od metaboličkog sindroma. Iako nije ozbiljno, ipak je dovoljno značajno. Dakle, ako ste u opasnosti od bilo kojeg od ovih stanja, razmislite o tome da zamenite beli pirinač za nešto drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu