Kajsija bogata vitaminom B17 i uništava kancerogene ćelije, ali obratite pažnju koje kupujete

Postoji li neko ko može odoleti kajsijama? Ovo slatko voće s blago kiselkastom notom obiluje vitaminom A, koji je koristan za zdravlje očiju i kože jer podstiče proizvodnju melanina. Zahvaljujući katehinu, molekuli iz skupine flavonoida, kajsije imaju protivupalno dejstvo te su korisne, na primer, u slučaju upalnih bolesti poput ulceroznog kolitisa.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA/ ANTHONY ANEX
Foto: EPA/ ANTHONY ANEX

Leči i zatvor

Novija istraživanja su pokazala da kajsije imaju i zaštitnu ulogu za jetru jer podstiču obnovu njenih ćelija. Cenjene su i kao blagi laksativ koji je koristan u lečenju zatvora, a pomažu probavi naročito ako se jedu pre obroka.

Kajsija je bogata i amigdalinom ili vitaminom B17, za koji su istraživanja pokazala da pomaže u prevenciji raka jer uništava enzim kancerogenih ćelija koji se razlikuje od istog enzima u normalnim ćelijama. Kajsije su odlične i same i u kombinaciji sa drugim voćem, kao sok ili sušene ili kao dodatak voćnim salatama i kolačima.

Pazite na boju i čvrstoću

Kod kupovine birajte plodove bogate narandžastom bojom, izbegavajte bledožute. Plodovi treba da budu blago mekani, ako su previše čvrsti to može da bude znak da nisu sazrele na grani, a voće koje je sazrelo na grani uvek ima bolji ukus od onog koje sazreva nakon berbe. Uostalom, zrelo voće bogatije je antioksidantima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu