Dezinformacije o lubenicama: Pukotine u sredini ne ukazuju na otrovan plod

Ovo sočno voće sa tvrdom korom predstavlja osvežavajuću poslasticu leti pošto sadrži mnogo vode i hranljivih materija.

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Istovremeno, godinama se objavljuju članci sa netačnim tvrdnjama da semenke lubenice leče rak, ali i da su lubenice sa pukotinama u sredini opasne po zdravlje, pa čak i otrovne.

I na našem sajtu je tako objavljen tekst u kom je pisalo da čaj od semenki lubenice može tretirati brojne bolesti i stanja, uključujući i kancer, ali je i navedeno da treba baciti lubenicu koja ima procepe u mesnatom delu voća je to, pisalo je, pokazuje da je ta lubenica stvorena veštačkim putem i da nije zdrava za jelo.

Kako navodi portal Raskinkavanje, panika oko pukotina u lubenicama proširila se 2011. godine, kada su brojni strani mediji pisali o lubenicama iz Kine koje "eksplodiraju". Kako je tada pisano uzrok je najverovatnije bila prekomerna upotrebe regulatora rasta forchlorfenuronina, koji je u kombinaciji sa kišovitim vremenom doveo do toga da lubenice "eksplodiraju" u poljima.

Međutim, pukotine u "mesu" lubenica, barem onih koje nisu tretirane navedenim regulatorom rasta, nisu dokaz veštačkog uzgoja niti pokazatelj da lubenica nije zdrava za jelo. Do pukotina i šupljina u lubenicama dolazi zbog tzv. poremećaja šupljeg srca (eng. hollow heart disorder) čiji je primarni uzrok loše oprašivanje.

Što se tiče "opasnosti" lubenica sa pukotinama, na stranici američkog Nacionalnog odbora za promociju lubenica (The National Watermelon Promotion Board - NWPB) opovrgnute su takve tvrdnje. Navedeno je da su takve lubenice sigurne za konzumaciju, te da su obično i slađe jer se šećeri koncentrišu oko pukotina.

S druge strane, ne postoje naučni dokazi koji podržavaju tvrdnju da čaj od semenki lubenica može tretirati kardiovaskularne bolesti i rak, niti da lubenica leči rak. Na osnovu antioksidativnih svojstava fenola, koji se nalazi u značajnim količinama u semenkama lubenica, njihova konzumacija bi mogla smanjiti šanse za dobijanje kardiovaskularnih oboljenja i raka ali ne ukazuje da su semenke i preparati na njihovoj bazi nešto čime se leči rak i niz kardiovaskualrnih oboljenja koja su spomenuta u člancima.

(ovo je ispravka prethodno objavljenog teksta)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu