Istovremeno pijete kalcijum, cink i magnezijum? Pravite veliku grešku koja će skupo da vas košta

Najbolje je da sve neophodne vitamine, minerale i druge hranljive materije unosite pravilnom ishranom, ali ako niste sigurni da svom telu obezbeđujete sve što mu je potrebno, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom, koji vam može savetovati da uzimate suplemente.

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/Gumbariya
Foto:Shutterstock/Gumbariya

RDA je preporučena dnevna količina hranljivih materija koju treba da dobijete, a DV je dnevna vrednost, ili procenat hranljivih materija koji dodatak dodaje prosečnoj dnevnoj ishrani za sve uzraste.

UL je gornja granica hranljivih materija koje treba da dobijete za jedan dan. Neželjeni efekti visokih doza variraju od umora ili dijareje do kamena u bubregu ili oštećenja organa.

Ako uzimate vitamine rastvorljive u vodi

Voda ih rastvara, a vaše telo ih ne skladišti, tako da se većina mora uzimati svaki dan. To uključuje vitamin C i vitamine B: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folna kiselina (B9) i kobalamin. B12). Uzimajte ih sa hranom ili bez hrane, sa jednim izuzetkom - B12 će se bolje apsorbovati tokom obroka. Ako takođe uzimate vitamin C, zadržite ga dva sata pre ili posle uzimanja B12 jer vitamin C može sprečiti telo da koristi B12.

Ako uzimate vitamine rastvorljive u mastima

Vitamini A, D, E i K moraju se unositi sa mastima iz obroka kako bi ih telo apsorbovalo i iskoristilo. Ali ne treba vam puno masti. Zdrava biljna ulja koja se nalaze u hrani kao što su avokado ili orašasti plodovi će dobro doći sa ovim vitaminima.

Ako uzimate suplemente gvožđa

Najbolje je apsorbovati gvožđe na prazan stomak. Uzmite ga sa vodom ili, još bolje, sa sokom od citrusa - gvožđe i vitamin C su dobra kombinacija. Ako osetite mučninu, uzmite suplement gvožđa odmah nakon obroka. Ali nemojte ga mešati sa kalcijumom ili hranom bogatom kalcijumom, jer on ometa apsorpciju gvožđa.

Ako uzimate mineralne suplemente

Nemojte istovremeno koristiti suplemente kalcijuma, cinka ili magnezijuma. Takođe, ova tri minerala se lakše tolerišu kada ih uzimate sa hranom, pa ako vam ih lekar preporuči, uzimajte ih uz različite obroke ili užinu. Nemojte uzimati nijedan mineral u isto vreme kao formulu vitamina antioksidansa, kao što su oni sa beta-karotenom i likopenom.

Ako uzimate vitamin A

Prekomerni unos vitamina A može izazvati probavne smetnje, promene na koži i bolove u kostima i zglobovima, a ako ste trudni, predoziranje može izazvati urođene mane. Visok nivo vitamina A takođe može povećati rizik od raka pluća ako ste pušač, a možda čak i ako ste bivši pušač. Pored toga, vitamin A može da stupi u interakciju sa brojnim lekovima. Sve su to razlozi da ga ne uzimate bez konsultacije sa lekarom.


Prenatalni vitamini i jutarnja mučnina

Folna kiselina i gvožđe su veoma važni za zdravu bebu i nalaze se u većini prenatalnih vitamina. Ali neki mogu pogoršati mučninu, uglavnom zbog gvožđa. Ako vam se to dogodi, uzmite prenatalne vitamine uz laganu užinu pre spavanja.

Suplementi i vaši lekovi

Čak i esencijalni hranljivi sastojci mogu ometati mnoge uobičajene lekove. Ako uzimate tradicionalni razređivač krvi kao što je varfarin, samo mala količina vitamina K može smanjiti njegovu moć. Uzimanje više od 1000 mg vitamina E dnevno može povećati rizik od krvarenja. A ako uzimate lekove za štitnu žlezdu, uzimanje kalcijuma, magnezijuma ili gvožđa u roku od četiri sata može smanjiti njihovu snagu.

Budite oprezni ako idete na hemoterapiju

Posebno treba biti oprezan kada uzimate određene dijetetske suplemente tokom hemoterapije. Istraživanja pokazuju da neki suplementi, uključujući vitamin B12, gvožđe i omega-3 masne kiseline, ali i antioksidante (vitamini A, C i E; karotenoidi; koenzim K10), mogu dovesti do recidiva pre i tokom lečenja. Ljudi kojima je dijagnostikovan rak treba da razgovaraju sa svojim lekarima o tome da li da uzimaju vitamine ili druge suplemente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu