Redovno konzumirajte tamnu čokoladu: Reguliše rad srca, pritisak i šećer u krvi

Tamna čokolada smatra se zdravim užitkom, sa 70 osto i više kakaa bogata je biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli koji su povezani sa manjim rizikom od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih blagodeti.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Shutterstock/Gulsina
Foto: Shutterstock/Gulsina

Mnoga su istraživanja već pokazala da tamna čokolada spada u grupu zdravih namirnica koje imaju i neke zdravstvene prednosti, a najnovija studija objavljena prošle nedelje otkrila je da može da pokrene i mršavljenje.

British Journal of Clinical Pharmacology tako navodi da čokolada utiče na neurotransmitere poput dopamina, serotonina i endorfina, a istraživanje sprovedeno na 14.000 odraslih osoba kaže da konzumacija tamne čokolade za 57 odsto smanjuje verovatnost depresivnih epizoda.

Osim toga, sirovi kakao je pun flavanola, biljnih spojeva za koje se veruje da poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak i upale i smanjuju nivo holesterola.

Nutricionistkinja Kasandra Barns napominje da je kakao bogat kalijumom koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i magnezijumom koji je ključan za pravilan rad svih mišića, pa tako i srca.

Jedno je istraživanje tako pokazalo da umerena konzumacija čokolade od tri reda čokolade mesečno može za 13 odsto smanjiti rizik od zastoja srca, a istraživači kažu da flavonoidi jačaju i zdravlje arterija i pomažu u smanjenju upale, ali upozoravaju da prevelika konzumacija čokolade isto nije dobra, pa čak i povećava rizik od zastoja srca.

Čokolada sadrži i kofein i teobromin, prirodne stimulanse, ali sadrži i šećer koji organizmu daje energiju što je još jedan razlog zašto je najzdravija tamna čokolada koja u sebi nema dodatih šećera.

Studija objavljena prošle godine u časopisu Scientific Reports pokazala je da su zdrave odrasle osobe koje su konzumirale kakao bogat flavanolom bile bolje i u rešavanju raznih problemskih zadataka, a Gabriele Gratton sa Univerziteta Illinois kaže da telo na kako reaguje povećavajući dotok krvi u mozak.

Flavanoli mogu da zaštite od oksidativnog stresa i drugih oštećenja stanica, a ljudi koji konzumiraju čokoladu bogatu flavanolima imaju i niži krvni pritisak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu