Med od borovih iglica: Bolji je od običnog, ali oprezno VIDEO

Narodni lekovi su obično široko zastupljeni u Srbiji, kako se i korona primakla ljudi sve više uzimaju prirodne lekove da bi poboljšali imunitet. Mnogi jedu med, ali postoji vrsta meda koja je, kaže dr Vojislav Perišić, korisnija u odnosu na onaj običan med koji kupujemo.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen/Prva TV
Foto: Printscreen/Prva TV

Med od jelovih ili borovih iglica je pun hranljivih aktivnih supstanci, kada se javi pupoljak na jelovoj ili borovoj grančici, on tu gde raste pušta aktivne principe, a onda se skida. Stavlja se u tegle sa malo šećera, prokuva i stoji otprilike negde oko 15–20 dana.

"Svi aktivni principi koji se rastvaraju u lipidnim rastvorima se nalaze u ovom medu, mnogo pčela zuju oko tih iglica i tu stoje aktivni principi koji će to da prenesu, to je potupno prirodno, više zdravo", kaže Perišić za TV "Prva".

Naglašava da se u tim smolama nalaze hemijska jedinjenja koja deluju povoljno protiv upala, a tvrdi i da se pravi med od borovih iglica i te kako može naći u Srbiji.

"Imamo takozvane medonosne proizvode koji dolaze iz Grčke, to je 100 posto sigurno, ali može se naći i u manastirima, gde možda i bolji kvalitet meda", tvrdi doktor.

Recept koji prepisuje svima jeste uzimanje jedne kafene kašičice na prazan želudac tokom cele godine.

Karakteristike meda od borovih iglica

Doktor je med opisao kao slatkog ukusa, sa manjom količinom šećera. Ima sve potrebne aktivne principe iz četinarskih iglica, koje obično isparavaju i osete se u toku šetnje borovim šumama. "To je zdravije od slatkog ili meda koji se standardno koriste", tvrdi on.

Upozorava da ukoliko se sa konzumacijom meda pretera, može doći do dijareje jer med sadrži laksativna svojstva.


Prednosti u odnosu na pravi pčelinji med

-Manje sladak

-Niži glikemijiski indeks

-Ima efekat na širenje bronhija i deluje na kašalj

-Korisniji je od klasičnog meda za upalne procese i imunitet

Ovaj med dobija mnogo aktivnih principa koji se nalaze u smolama, ti aktivni principi, kaže Perišić, deluju veoma povoljno.
Opširnije pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu