Nutricionista: "Post i voće mogu da nam ugroze zdravlje" VIDEO

Aktuelni post traje dugo, tačnije do Božića, i on ne mora uvek da bude i zdrav. Naprotiv, može ozbiljno da pogorša čovekovo zdravlje.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

"Post može da bude zdrav, ali ishrana mora da bude raznovrsna, ako nije izbalansirano dolazimo do toga da između obroka uzimamo nešto što jeste posna grickalica, nešto što su posni slatkiši, ali sve to ima dosta kalorija, dosta šećera i može da bude opasno. Ja svojim pacijentima u zimskom periodu obavezno kažem da ako su na postu uzimaju i probiotik jer je važno da nahrane dobre bakterije uzimanjem dijetetskih proizvoda koji imaju vlakna u sebi. Kad nahrane crevnu floru jačaju imunutet koji se nalazi zapravo u crevnoj flori", kaže za "150 minuta" nutricionista Đorđe Pejić.

Tokom posta treba izbegavati testenine, paste, pirinač, i sve to što je najpristupačnije i najisplativije kad nemamo vremena da spremamo obroke jer se onda, kako kaže Pejić, dešava da iz posta izađemo čak i sa viškom kilograma, a možemo da napravimo ozbiljan problem i za dijabetes i za insulinsku rezistenciju i za holesterol. Zato za one koji imaju metabolički problem, taj post mora da bude dobro izbalansiran.

Iako mnogi misle drugačije, voće može da nam napravi problem.

"Često budemo gladni između obroka i onda unosimo dosta voća, a voće jeste šećer i jeste fruktoza. Njen metabolički put jeste u jestri u glicerol alkohol koji pravi holesterol i trigliceride, tako da bi to morali da smanjimo samo koliko da nam bude užina, a treba izbegavati i skrobne namirnice, krompir i pirinač", tvrdi nutricionista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu