Ove namirnice mogu da vam olakšaju ciklus

Nutritivne potrebe žena menjaju se tokom menstruacije, u odnosu na one svakodnevne, ne samo zbog hormonske nestabilnosti, već zato što se krvarenjem gube esencijalni minerali i vitamini. Da biste to izbegli, stručnjaci preporučuju izbalansiranu dijetu, usklađenu sa ciklusom.

Izvor: B92, Večernje novosti
Podeli
Foto: depositphotos/ 	yekophotostudio
Foto: depositphotos/ yekophotostudio

Pojedini proizvodi mogu vam pomoći da održite željeni nivo ovih elemenata i lakše se izborite sa grčevima, glavoboljom, mučninom, umorom, nadutošću.

- Brokoli obiluje gvožđem, vlaknima, magnezijumom i kalijumom, koji smanjuju nadimanje, regulišu varenje i opuštaju grčeve u mišićima.

- Banane su najbolja užina koju možete da pojedete u tom periodu. Kao i brokoli, bogate su kalijumom, magnezijumom i vlaknima, pa poboljšavaju rad creva, otklanjaju dijareju i smanjuju želju za grickalicama.

- Crna čokolada sadrži mnogo zdravih minerala poput gvožđa i magnezijuma, kao i antioksidanse koji doprinose boljem protoku krvi i opuštanju krvih sudova.

- Losos sadrži omega-3 masne kiseline i bogat je izvor proteina, pa smanjuje upalu, ublažava grčeve i reguliše menstrualni ciklus.

- Đumbir umanjuje upalu i bolove, pa ga dodajte, u svežem obliku, u čaj, da biste smanjili neprijatan osećaj u abdomenu.

- Pomorandže i limun, uz obilje vitamina, sadrže i mnogo gvožđa i vode, što pomaže varenju i hidrataciji organizma. Ublažavaju mučninu, kao i odlive.

Istovremeno, namirnice koje bi trebalo izbegavati su mleko i mlečni proizvodi (sadrže laktozu, specifičnu vrstu šećera, koja pojedinim ljudima uzrokuje digestivne probleme, bol u stomaku i mučninu), slatkiši i grickalice (zbog velike količine rafinisanog šećera mogu da dovedu do nadutosti, nakupljanja gasova i upala) i kofein (istraživanje je pokazalo da konzumacija kofeina tokom menstruacije produžava njeno trajanje, a u nekim slučajevima dovodi čak do izostanka ciklusa).

strana 1 od 5 idi na stranu