Savet nutricioniste: Ove namirnice su najefikasnije u borbi protiv akni

Mnogi od nas vole da grickaju između obroka, neretko nimalo zdrave namirnice. A kako se sve što jedemo pokaže na našoj koži, mnogo je onih koji imaju problem s aknama na licu.

Izvor: B92, Klix
Podeli
Foto: depositphotos/tannjusk
Foto: depositphotos/tannjusk

Nutricionista Meg Hagar savetuje namirnice za borbu protiv ovih problema, a naziva ih "grickalicama protiv akni za lepotu grčkih boginja". U njih ubraja smokve, masline i šljive.

Upravo ove namirnice čine osnovu mediteranskog načina ishrane koji direktno doprinosi lepšoj koži. Meg Hagar kaže da je kombinacija ovih namirnica veoma važan faktor protiv akni. Prvo jer imaju nizak glikemijski indeks.

"To znači da sprečavaju šećer u krvi da postane previsok", objašnjava ona.

Zatim, bogate su vlaknima.

"Vlakna su sjajna jer nas duže drže sitima, ali za osobe koje imaju problem s aknama veoma je važno da vode računa o prirodnom procesu detoksifikacije svog organizma. Vlakna pomažu u pokretljivosti creva, a za zdravu i čistu kožu neophodno je svakog dan pojesti činijicu ili više kvalitetnih proizvoda punih vlakana", istakla je Meg Hagar.

I treće, bogate su antioksidantima i polifenolom te imaju zaštitnu i protivupalnu ulogu, te leče sve upale, uključujući i upale na koži.

strana 1 od 4 idi na stranu