Nemac primio 217 vakcina protiv kovida bez štetnih posledica

Nemac (62) vakcinisao se protiv kovida 217 puta, uprkos lekarskom savetu, ali istraživači sa Univerziteta Erlangen-Nirnberg tvrde da mu ova količina imunizacije nije naštetila.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/PhotobyTawat
Foto: Shutterstock/PhotobyTawat

Čovek se privatno vakcinisao u roku od 29 meseci, a ovaj slučaj je zabeležen u medicinskom časopisu "The Lancet Infectious Diseases", javlja BBC.

Dr Kilijan Šober, sa odeljenja za mikrobiologiju Univerziteta Erlangen-Nirnberg, stupio je u kontakt s muškarcem radi testiranja pljuvačke, kao i svežih i zamrznutih uzoraka krvi.

"Mogli smo da uzmemo uzorke krvi kada je čovek primio dalju vakcinaciju tokom ispitivanja na sopstveno insistiranje. Uspeli smo da iskoristimo ove uzorke da utvrdimo tačno kako imuni sistem reaguje na vakcinaciju", rekao je Šober.

Doktor Šober je bio zabrinut da bi hiperstimulacija imunog sistema, koji kroz vakcinaciju prepoznaje kovid i bori se protiv kovida, ponovljenim dozama mogla da zamori određene ćelije.

Ali istraživači nisu pronašli dokaze o tome kod 62-godišnjaka, niti je bilo indikacija da je ikad bolovao od ovog virusa. Istraživači su istakli da ne podržavaju hipervakcinaciju kao strategiju za jačanje adaptivnog imuniteta, a rezultati njihovih testova na 62-godišnjaku bili su nedovoljni za donošenje dalekosežnih zaključaka i preporuka za širu javnost.

"Trenutna istraživanja pokazuju da tri doze vakcinacije, zajedno sa redovnim dopunskim vakcinama za ugrožene grupe, ostaje optimalan pristup“, saopšteno je na sajtu univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu