Međunarodni dan retkih bolesti: Kako se pacijenti i njihove porodice nose sa retkim stanjima VIDEO

"Često na tebe pomislim", slogan za međunarodni dan retkih bolesti, nije samo rečenica, već podseća na duboku vezu koja nas povezuje s onima koji se suočavaju sa tim problemom, a u Srbiji ih ima čak pola miliona.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Prva TV printscreen
Foto: Prva TV printscreen

Ko je tu da podrži one čiji genetski put nije život bez prepreka? Kako se nose s tim pacijenti i njihove porodice? O tome se danas pričalo u emisiji 150 minuta sa Oliverom Jovović iz nacionalne organizacije za retke bolesti i predsednicom Udruženja SMA Srbija i Snežanom Doder predsednicomkako Udruženja obolelih od multiplog mijeloma Srbije.

Snežana Doder je krenula od svoje dijagnoze.

"S obzirom na to da se radi o retkoj bolesti, i da sa njom javnost nije toliko upoznata, kao ni lekari opšte prakse, dijagnoza je kod mene na svu sreću jako rano otkrivena. Ja sam paralelno imala lečenje od kancera dojke, kroz zračenje, i hemoterapija, koja je prva linija lečenja za multipli mijelom. Nakon toga usledile su dve transplantacije ali ja nakon toga, nažalost, nisam ušla u remisiju, što se očekivalo. Ja sam na terapiji i dalje, dobila sam inovativnu terapiju", navodi Snežana.

O kakvim i kojim terapijama su govorile Olivera i Snežana, pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu