Neprijatan zadah može da ukazuje na dijabetes

Mnogi žive s dijabetesom bez dijagnostikovane bolesti, a to bi moglo biti zbog neobičnijih simptoma koje ljudi teško mogu da prepoznaju.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Shutterstock/Emily frost
Foto: Shutterstock/Emily frost

Hronična bolest, zbog koje telo ne proizvodi dovoljno insulina ili se bori da pravilno koristi insulin, uzrokuje da telo ima previše glukoze u krvi.

Postoji jedanaest znakova na koje pacijenti mogu obratiti pažnju, uključujući prilično jasne mirise daha. Ostali pokazatelji mogu uključivati ​​promene raspoloženja i promenu seksualnih navika.

Tamnija koža na vratu

Tamnija koža može biti potencijalni pokazatelj, ali posebno fleke na vašem vratu. Stanje, koje je takođe poznato kao acanthosis nigricans (AN), takođe se može naći u preponama i pazuhu.

Voćni dah

Ovaj simptom je prilično neobičan, ali je posebno poznat kao dijabetička ketoacidoza. Lekari su vam savetovali da u dahu proverite ima li voćnog mirisa. Rečeno je da je stanje teška nuspojava i zahvaćeni su pozvani da potraže medicinsku pomoć. Višak ketona u krvotoku obično izlazi iz tela kroz urin. Međutim, kada telo počne da razgrađuje ​​masne ćelije za energiju kao zamenu za nemogućnost korišćenja insulina, to može da rezultira voćnim dahom.

Vrtoglavica

Drugi simptom je naveden kao vrtoglavica jer dijabetes može uzrokovati mučninu i vrtoglavicu zbog visokog šećera u krvi. Povećanje visokog nivoa glukoze može uzrokovati stalno mokrenje, što može dovesti do dehidracije. Ako postanete dehidrirani, to takođe može ometati vaše pamćenje.

Pročitajte i:

Kofein može da utiče na masnoću i dijabetes

Seksualna disfunkcija

Muškarci sa dijabetesom tipa 2 su upozoreni da može biti teško postići erekciju. Nažalost, erektilna disfunkcija je označena kao pokazatelj dijabetesa zbog visokog šećera u krvi. To je zato što može poremetiti živce i krvne sudove koji potiskuju krv do penisa. Iako se uglavnom javlja kod muškaraca, žene pogođene visokim šećerom u krvi mogu biti pogođene niskim uzbuđenjem.

Ponavljajuće infekcije

Nažalost, dijabetes može oslabiti vaš imunološki sistem što vas može učiniti sklonijim razvoju infekcija koje se ponavljaju kao što su gljivične ili kožne infekcije.

Promene raspoloženja

Još jedan znak nedijagnostikovanog dijabetesa može biti promena u vašem raspoloženju kao što je osećaj razdražljivosti više nego inače. Promene raspoloženja mogu biti posledica iznenadnih promena šećera u krvi, to se može dogoditi i sa niskim ili iznad normalnih nivoa šećera u krvi. Međutim, kaže se da je iritantni osećaj samo privremen, a očekuje se da će se normalnije emocije vratiti kada vaši nivoi postanu stabilniji.

Svrab

Drugi pokazatelj da možda imate dijabetes je iznenadni osećaj svraba ili ljuštenja kože, posebno na rukama i stopalima. Pacijenti koji ostaju nedijagnostikovani mogu imati oštećena nervna vlakna što dovodi do svraba. Nadalje, može doći do oslabljene cirkulacije u vašim udovima ako doživite oštećenje krvnih sudova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu