Srbija na pragu velike epidemije

Danica Grujičić, ministarka zdravlja, izjavila je danas u Nišu, prilikom obilaska Univerzitetskog kliničkog centra, da Srbija nije na pragu epidemije morbila, ali jeste na pragu epidemije velikog kašlja.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Shutterstock/VILevi
Foto: Shutterstock/VILevi

"Oko 400 novih slučajeva velikog kašlja imamo od Nove godine. To je puno i moja molba svima je da vakcinišu decu po kalendaru koji je zakonski obavezan. Nepotrebno pravimo rizike", rekla je ministarka Grujičić prilikom obilaska Univerzitetskog kliničkog centra.

Ona je kazala da će uskoro biti održan sastanak republičke Komisije za infektivne bolesti na kome će biti odlučeno da li treba vakcinisati trudnice od velikog kašlja, kako bi se zaštitila deca do dve godine, jer tek od druge godine deca počinju da primaju vakcinu protiv te bolesti.

"Najveći broj zaražene dece ima od 10 do 14 godina, ali srećom, kod njih nije toliko teška klinička slika kao kod malih beba. Deca koja su umrla nisu bila zaštićena vakcinom", kazala je ministarka Grujičić.

Lekarka objasnila kako ga lečiti: Veliki kašalj hara Srbijom, podaci su zabrinjavajući

Bolest od čije epidemije strepimo, posebno je opasna za sve od 40 do 54 godine: Ovo su 3 rizične grupe

Ona je najavila da će u Nišu, u blizini nove zgrade Kliničkog centra, biti građena nova Ginekološko-akušerska klinika.

"Moramo brzo da radimo i to po principima 21. veka. Postoji više varijanti na koji način možemo da gradimo te klinike. Neki su brži, neki sporiji. Ići ćemo na najkvalitetnije rešenje", izjavila je ministarka Grujičić.

Prema njenim rečima, za par meseci biće poznato kada će porodilište biti izgrađeno.

Ministarka Grujičić je kazala da, kako god bi se rekonstruisala postojeća zgrada Ginekološko-akušerske klinike, ona ne bi mogla da zadovolji savremene standarde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu