Zabrinjavajući znak bolesti jetre koji možete da primetite dok češljate kosu

Svaki problem s jetrom može biti opasan s obzirom na važnu ulogu tog organa u ljudskom organizmu. Zato je važno da obratite pažnju na sve simptome koji bi mogli da ukažu na potencijalnu opasnost.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Shutterstock/OB production
Foto: Shutterstock/OB production

Jetra svakodnevno obavlja brojne funkcije u telu pa je ključno da vodite više računa o tome kako je tretirate. Jedan od znakova da je vaša jetra oštećena mogli biste da otkrijete dok češljate kosu.

Naime, naredni put kada uzmete češalj ili četku, obratite pažnju na količinu kose koja vam opadne. "National Health Service" (NHS) navodi da je to jedan od znakova upozorenja da imate problema s jetrom.

Važno je istaći da svaki problem s jetrom može biti opasan. Ako se jetra previše ošteti, može da otkaže, a to može biti kobno.

Bolest masne jetre jedno je od stanja koje može izazvati ozbiljno oštećenje jetre. U početnim stadijumima često se ne manifestuje nikakvim simptomima i može godinama da prolazi nezapaženo. Međutim, što duže traje, jetra postaje sve oštećenija.

Četvrti i poslednji stadijum bolesti masne jetre poznat je kao ciroza. Ciroza se događa nakon godina upale, ostavljajući jetru u ožiljcima. Takođe, ciroza može uzrokovati širok raspon simptoma. Jedan takav simptom biće primetan prilikom češljanja ili pranja kose.

Drugi znakovi ciroze uključuju: umor i slabost, osetljivost ili bol u području jetre, sitni krvni kapilari na koži iznad struka, svrab, gubitak apetita i težine, osećaj mučnine i povraćanje, učestalo krvarenje iz nosa, modrice na telu, žutilo kože, napadi drhtavice i groznica te oticanje nogu, zglobova i stopala zbog nakupljanja tečnosti.

"Takođe možete primetiti promene u svojoj ličnosti, probleme sa spavanjem (nesanica), gubitak pamćenja, zbunjenost i poteškoće s koncentracijom. Ovo je poznato kao encefalopatija i događa se kada toksini utiču na vaš mozak jer ih vaša jetra ne može ukloniti iz tela", navode iz NHS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu