"Igranje" oka može biti znak ozbiljne bolesti

Ponekad zna da bude dosta iritantno kada oko, odnosno kapak počne da "igra". Prema britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), to je znak za ljude koji pate od teskobe ili stresa.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Shutterstock/Kitreel
Foto: Shutterstock/Kitreel

Umor, iscrpljenost ili prekomerna količina kofeina ili alkohola takođe mogu izazvati trzaje u očima ili nogama.

Doktor Kornelius Rene, konsultant u bolnici Addenbrooke's u Cambridgeu, objasnio je ovu senzaciju za The Guardian.

"Postoji nekoliko razloga zbog kojih može doći do trzanja očnog kapka, ali najčešći uzrok je nešto što se zove benigni esencijalni blefarospazam ili BEB, što je nekontrolisani spazam očnog kapka, za koji često nema temeljnog uzroka", navodi.

Dalje je rezimirao da ako se radi samo o jednom trzanju očnog kapka, onda se to zove miokimija, benigno stanje koje će, srećom, samo po sebi proći - obično traje samo nekoliko dana.

Međutim, pretpostavimo da to traje više od dve nedelje. U tom slučaju preporučuje se da posetite lekara koji vas može uputiti specijalisti ili pregledati neke potencijalne lekove koje možda uzimate, a koji bi mogli uzrokovati pogoršanje stanja.

Ako se nastavi nedeljama, to bi moglo značiti nešto ozbiljnije.

"Ako doživite uporni trzaj koji traje duže od dve nedelje i primetite bilo kakve neobične promene u izgledu ili osećaju oka, to može ukazivati ​​na neki osnovni problem", rekao je Dr. Luk Pauvels, pomoćnik kliničkog direktora u Bupa Health Clinics za Guardian.

Ovo bi mogli biti rani pokazatelji multiple skleroze ili Parkinsonove bolesti, progresivnog poremećaja mozga koji može dovesti do ukočenosti i napetosti mišića, čineći pokrete i izraze lica izazovnijim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu