Upala sinusa: Simptomi, lečenje i prevencija

Upala sinusa, često nazivana sinusitis, čest je zdravstveni problem koji može uzrokovati nelagodnost i simptome koji ometaju svakodnevni život.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kroz tekst ćemo vam otkriti šta je upala sinusa i kako možemo da je lečimo. Takođe, savetujemo da, ukoliko imate problema sa ovim zapaljenjem ili sumnjate na to, treba da se konsultujete sa lekarom.

Šta je upala sinusa?

Upala sinusa, poznata i kao sinusitis, predstavlja zapaljenje sluznice sinusa, šupljina koje se nalaze u kostima lica i lobanji.

Ova zapaljenja obično proizlaze iz infekcija, alergija ili iritacija, koje blokiraju normalan protok vazduha i drenažu sluzi. To dovodi do oticanja sinusa i nakupljanja sluzi, uzrokujući simptome poput glavobolje, začepljenja nosa, bolova u licu i groznice.

Postoje akutni i hronični oblici sinusitisa. Lečenje uključuje antibiotike, dekongestante i druge terapijske metode za olakšanje simptoma i rešavanje infekcije ili iritacije.

Simptomi

Akutna i hronična upala sinusa su dva različita stanja koja se razlikuju po trajanju i ozbiljnosti. Akutna upala sinusa obično traje do četiri sedmice i javlja se kao rezultat infekcije ili iritacije sinusa.

Simptomi uključuju začepljenje nosa, bol u licu, groznicu i prekomernu proizvodnju sluzi. Hronična upala sinusa traje duže od 12 nedelja i često je povezana sa strukturalnim problemima ili ponavljajućim infekcijama.

Simptomi su slični, ali manje izraženi. Razlika leži u trajanju i težini simptoma, a lečenje se razlikuje prema obliku upale sinusa, uključujući antibiotike, dekongestante i hirurške opcije.

Hroničan sinusitis karakteriše se trajnim i često blažim simptomima u odnosu na akutnu upalu sinusa.

Tipični znaci uključuju često zapušen nos, otežano disanje, blage ili umerene glavobolje, bol u predelu lica, naročito iznad očiju i oko nosa, povećano stvaranje sluzi koja može curiti niz grlo, gubitak čula mirisa i ukusa, umor i loše opšte stanje.

Simptomi se obično pogoršavaju noću i mogu trajati više od 12 nedelja.

Upala sinusa bez sekreta

Upala sinusa bez pojave sekreta naziva se još i suv sinusitis i karakteriše se zapaljenjem sluznice sinusa bez značajnog stvaranja sluzi. Simptomi obuhvataju glavobolju, bol u licu, pritisak u predelu sinusa i začepljenje nosa, ali obično nema prekomernog izlučivanja sluzi ili kašlja.

Suvi sinusitis može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući alergije, iritante, infekcije ili strukturalne anomalije. Lečenje ovog stanja može uključivati kontrolisanje okidača, korišćenje dekongestanata i terapiju za olakšavanje simptoma. Važno je konsultovati se sa lekarom radi tačne dijagnoze i odgovarajućeg lečenja.

Upala sinusa i glavobolja

Upala sinusa i glavobolja često idu ruku pod ruku. Sinusitis uzrokuje oticanje i zagušenje sinusa, što može pritisnuti okolne nervne puteve i krvne sudove. To stvara osećaj pritiska u glavi, posebno u predelu čela, iznad očiju i oko nosa. Ovi simptomi često dovode do glavobolje, koja može biti umerena do jaka, pulsirajuća i bolna. Osim toga, upala sinusa može izazvati bol u licu i pojačanu osetljivost na svetlost i zvuk. Lečenje sinusitisa često olakšava glavobolju, a cilj je smanjiti upalu i olakšati drenažu sinusa.

Otok lica

Otok na licu obično nastaje usled zapaljenja sinusa, što uzrokuje nakupljanje viška krvi i tečnosti u tom području. Najčešće mesto za otoke je oblast oko očiju, čela i nosa. Ovi otoci mogu biti bolni, uzrokovati osećaj pritiska i učiniti lice natečenim. Otoci obično nestaju kad se upala sinusa leči i simptomi povuku, ali mogu biti neugodni i ometati normalno funkcionisanje.

Vrtoglavica

Upala sinusa, ili sinusitis, može izazvati vrtoglavicu kao jedan od simptoma. Otok i zapaljenje sinusa može uticati na unutarnje uvo i ravnotežni sistem, što može uzrokovati osećaj vrtoglavice i dezorijentacije. Ovi simptomi mogu biti naročito izraženi pri promeni položaja tela, što može dodatno otežati svakodnevne aktivnosti. Lečenje upale sinusa može pomoći u olakšavanju vrtoglavice.

Kako se dijagnostikuje upala sinusa?

Dijagnoza se obično postavlja na osnovu simptoma i kliničkog pregleda. Lekar će analizirati pacijentove tegobe, uključujući začepljen nos, bol u licu, pritisak, glavobolju, gubitak čula mirisa i kašalj.

Ponekad se može primeniti endoskopski pregled sinusa kako bi se direktno sagledala sluznica.

U nekim slučajevima, mogu biti potrebna radiološka ispitivanja, kao što je CT ili MRI skeniranje sinusa, kako bi se potvrdila dijagnoza. Na osnovu ovih informacija lekar će postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajuće lečenje.

Značaj CRP kod upale sinusa

CRP (C-reaktivni protein) je marker zapaljenja koji se koristi za dijagnozu i praćenje upalnih procesa, uključujući upalu sinusa.

Povišene vrednosti CRP često ukazuju na prisustvo infekcije ili zapaljenja u organizmu. Kod upale sinusa, merenje nivoa CRP može pomoći lekarima u postavljanju dijagnoze i praćenju efikasnosti lečenja.

Ako su vrednosti CRP povišene, to ukazuje na prisustvo upale u sinusnim šupljinama. Međutim, CRP nije specifičan za upalu sinusa i ne može samostalno potvrditi dijagnozu.

On se koristi kao dodatak drugim dijagnostičkim testovima kako bi se bolje razumela priroda i težina upalnog procesa.

Lečenje

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Lečenje zavisi od njenog uzroka i ozbiljnosti. Akutni sinusitis, obično uzrokovan infekcijom, često se tretira antibioticima i simptomatskom terapijom kao što su dekongestanti, analgetici i inhalacije pare.

Hronična upala sinusa, koja može biti posledica alergija, zahteva dugoročnije lečenje. Terapija može uključivati alergijske lekove, kortikosteroide i hirurške opcije za korekciju strukturalnih problema.

Osim toga, vlaženje vazduha, redovno ispiranje nosa i izbegavanje iritansa mogu pomoći u olakšavanju simptoma.

Upala sinusa kod dece

Virusna upala sinusa, ili virusni sinusitis, jeste zapaljenje sinusa uzrokovano respiratornim virusima poput prehlade ili influence.

Ovo stanje karakterišu simptomi poput začepljenog nosa, bolova u licu, glavobolje, curenja nosa i suvog kašlja. Virusna upala sinusa obično traje kraće od dve nedelje i obično prolazi sama od sebe, bez potrebe za antibioticima.

Lečenje se fokusira na olakšavanje simptoma, poput uzimanja analgetika, korišćenja dekongestanata i redovnog ispiranja nosa. Ponekad, virusna infekcija može da se zakomplikilkuje i sekundarnom bakterijskom infekcijom, te u tom slučaju lekar može preporučiti antibiotike.

Kako razlikovati sinusnu glavobolju od drugih vrsta glavobolje?

Razlikovanje sinusne glavobolje od drugih vrsta glavobolje važno je za tačnu dijagnozu i pravilno lečenje.

Sinusna glavobolja često prati upalu sinusa i javlja se zajedno sa simptomima kao što su začepljen nos, pritisak u licu i curenje iz nosa.

Ova vrsta glavobolje obično se pojačava naginjanjem napred ili pri promeni položaja. U poređenju sa migrenskom glavoboljom, koja može biti pulsirajuća i često prati mučninu i osetljivost na svetlost i zvuk, sinusna glavobolja se obično oseća kao pritisak ili težina u predelu čela, jagodica ili nosa.

Ako simptomi ukazuju na sinusnu glavobolju, važno je posetiti lekara radi precizne dijagnoze i odgovarajućeg lečenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu