Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), čiji je cilj podizanje svesti javnosti o ovoj bolesti, njenim simptomima, rizicima sa kojima se svakodnevno suočavaju oboleli od ove bolesti, ali i mogućnostima za njeno lečenje.

Izvor: B92
Podeli

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) predstavlja hronično oboljenje disajnih puteva koje se može lečiti, ali što je još važnije, to je hronično oboljenje koje se može sprečiti. HOBP predstavlja ozbiljan globalni zdravstveni problem koji pogađa 391 milion ljudi širom sveta. Ova bolest je danas 3. vodeći uzrok smrti i procenjuje se da u svetu na svakih 10 sekundi jedna osoba umre od HOBP-a. S obzirom na konstantnu izloženost faktorima rizika za HOBP i stariju populaciju koja je u porastu, a koja najčešće oboleva od HOBP-a, smatra se da će ovaj negativan trend nastaviti da raste u budućnosti.

Od HOBP-a najčešće obolevaju pušači ili bivši pušači, osobe koje žive u kućama sa mnogo gasova (sagorevanje u pećima za zagrevanje prostorija) ili one koje su radile na mestima gde je bilo mnogo prašine i dima. Većina pacijenata sa HOBP ima više od 40 godina, ali mogu oboleti i mlađi ljudi.

Savetuje se da svako ko ima poteškoća pri disanju ili problema sa kašljem koji traju duže od mesec dana treba da poseti svog lekara.

Pacijenti sa HOBP-om najčešće imaju hronične simptome kao što su otežano disanje, kašalj, nekada uz izbacivanje sekreta i mogu iskusiti akutne respiratorne događaje, takozvane egzacerbacije. Egzacerbacije predstavljaju pogoršanje bolesti sa prisustvom pojačanih respiratornih simptoma koji zahtevaju primenu odgovarajućih preventivnih i terapijskih mera. Simptomi HOBP-a nastaju zbog poremećaja na nivou disajnih puteva koji uzrokuju opstrukciju koja je postojana i s vremenom se pogoršava.

Jedan od pet pacijenata umire u toku jedne godine posle prve hospitalizacije zbog HOBP-a, a pravovremeno i redovno uzimanje terapije neophodno je za uspostavljanje adekvatne kontrole bolesti i poboljšanje prognoze.

Ukoliko vam je postavljena dijagnoza HOBP-a, pratite sledeće savete.

- Redovno primenjujte lekove koje vam je lekar propisao i redovno odlazite na kontrole, najmanje dva puta godišnje!

- Odmah, bez odlaganja, posetite lekara ili hitnu pomoć ukoliko vam se simptomi pogoršavaju.

- Ostavite pušenje i izbegavajte iritante pluća.

- Održavajte telo u dobroj formi – redovno šetajte i vežbajte!

- Pridržavajte se pravilnog načina ishrane.

- Radite vežbe disanja.

- Ukoliko imate težak oblik HOBP-a, uredite svoj život kod kuće na najlakši mogući način.

HOBP je česta bolest koja se može lečiti, ali i sprečiti. Pravilno razumevanje i što ranije prepoznavanje bolesti i postavljanje dijagnoze može imati veoma značajan uticaj na javno zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu