Otkriven je novi soj koronavirusa: Naučnici kažu da je to najekstremniji koji su do sada videli

Tokom lečenja pacijenta u Indoneziji otkriven je novi i, prema naučnicima, najekstremniji soj virusa korona.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Ground Picture
Foto: Shutterstock/Ground Picture

Dok su lečili pacijenta u Indoneziji, naučnici su otkrili novu "najmutiraniju" verziju koronavirusa. Ovaj soj ima više od 110 mutacija, dvostruko više od omikrona.

Ova preoblikovana verzija delte sakupljena je iz brisa pacijenta u Džakarti i ima 113 jedinstvenih mutacija, od kojih 37 utiče na protein koji virus koristi da se veže za ljude.

Naučnici su ovaj do sada neimenovani soj nazvali najekstremnijim koji su ikada videli, ali još uvek nema dokaza da bi se soj mogao proširiti, a da se proširio, stručnjaci navode da to ne bi dovelo do novog karantina.

Pacijent koji je zaražen, umesto da preboli virus za nekoliko nedelja, pati od produžene infekcije koja može da traje nekoliko meseci. Infekcije poput ove se javljaju kod pacijenata sa kompromitovanim imunološkim sistemom, kao što su oni sa AIDS-om ili oni koji su podvrgnuti hemoterapiji raka, koji su stoga manje sposobni da se bore protiv virusa.

Međutim, takve infekcije zabrinjavaju naučnike jer stvaraju savršene uslove za mutaciju korona virusa i tako mu omogućavaju da prevari odbranu organizma, piše Dejli mejl.

"Kako se virus širi i nastavlja da mutira, to će neizbežno dovesti do ozbiljnih infekcija kod najosetljivijih, a takođe će povećati broj onih koji trpe dugotrajne posledice infekcije“, rekao je Lorens Jang, virolog u Univerzitet u Vorviku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu