Kako prepoznati gastritis?

Gastritis je upalno stanje želuca od kojga boluje ogroman deo svetske populacije. Za osobe koje imaju gastritis indikativno je to ne moraju uvek da imaju klinički izražene tegobe. Međutim, ako se jave, jedan od simptoma je svakako bol u gornjem delu stomaka.

Izvor: eklinika.telegraf.rs
Podeli
Foto:Shutterstock/andriano.cz
Foto:Shutterstock/andriano.cz

Gastritis: koji su najčešći simptomi

Uz bol u podrebarnoj regiji, simotomi gastritisa su nadutost, brzi osećaj sitosti nakon jela, promene u apetitu, mučnina ili povraćanje (sadržaj iz želuca, krv ili sukrvica, sadržaj nalik na talog kafe), crna, katranasta ili krvava stolica, anemija i posledično intenzivan umor. Svi ovi simptomi mogu da se jave pojedinačno ili u kombinaciji, zavisno od osobe do osobe.
Da li je bol uvek znak da postoji gastritis

Nije svaki bol u stomaku znak i da je neophodno javiti se lekaru. Ipak, neka stanja zahtevaju apsolutnu pažnju, nezanemarivanje i reakciju.

Lekari upozoravaju da je znak hitnosti i potrebe pregleda svakako potreban kod bolova u stomaku koji traju dužee od 2-3 dana, ne prestaju ili se pojačavaju. Takođe, oprez je obavezan kod jačeg bola u bilo kom delu stomaka koji traje duže od sat vremena ili su u pitanju povremeni bolovi koji traju duđe od 24 sata. Nemogućnost konzumiranja tečnosti i hrane, visoka telesna temperatura, povraćanje krvi ili sadržaja poput taloga kafe, promene u stolici i posebno crna ili krvava stolica uz promenu apetita i nagli, neobjašnjivi gubitak kilograma, apsolutno su signal za pregled, dijagnostiku i ako je potrebno terapiju.

Medicina je definisala nekoliko vrsta gastritisa, a dijagnoza se postavlja gastroskopijom. U zavisnosti od tipa, odnosno vrste gastritisa, i lokacija bola odnosno nelagode u kom delu stomaka ih osećamo, može da bude različita. Evo opisa bola kod najčešćih oblika gastritisa.

Bol i akutni gastritis

Kod akutnog gastritisa izazvanog pre svega stresom, u gornjem delu stomaka javlja se blaga nelagoda. Kako strada sluznica creva, dolazi do njenog mestimičnog oštećenja. Ona se vrlo brzo mogu pretvoriti u ulkuse, koji ponekad mogu da nestanu sami od sebe.

Međutim, mogu i da se povećaju i da ozbiljno prokrvare. Ovaj simptom prate crna katranasta stolica i povraćanje sadržaja iz želuca, uz sluzav ili krvavi sadržaj. Ako je krvarenje jako, može da rezultira padom krvnog pritiska. Takođe, krvarenje ponekad može biti masivno, čak i sa smrtnom posledicom usled iskrvarenja.
Gde boli hronični erozivni gastritis

Simptomi hroničnog erozivnog gastritisa uključuju blagu mučninu i bol u gornjem delu stomaka. Međutim, mnoge osobe koje su, na primer, dugo uzimale aspirin, mogu da „kamufliraju“ simptome i da uopšte ne osećaju

Neki ljudi mogu da osećaju kao simptome bol, i to na „prazan“ želudac. I u ovom slučaju može da dođe do krvarenja, koje možete pratiti po boji ispovraćanog sadržaja i tome kako izgleda stolica.

Menetrijerova bolest, eozinofilni gastritis

Menetrierova bolest (Morbus Menetrier) spada u noz hiperplastičnih gastropatija. Reč je o velikom, difuznom zadebljanju sluzokože želuca u vidu širokih nabora (brazdi).

Menetrierova bolest može da protiče bez kliničkih simptoma. Ali, kada simptomi postoje to je pre svega dugotrajan i uporan bol u epigastrijumu, uz nespecifične tegobe: gubitak apetita, mučninu, gađenje, povraćanje i gubitak kilograma. Pacijenti imaju dugotrajne, ponovljenje više puta u danu tečne ili kašaste stolice. Izuzetno retko može da se javi crna stolica.

Kod eozinofilnog gastritisa bol u stomaku (gornji deo) u i povraćanje mogu biti posledica suženja ili začepljenja dvanaestopalačnog creva.

Saveti za ublažavanje simptoma gastritisa

Postoje navike koje bi trebalo da usvoje svi koji imaju probleme sa stomakom, a posebno oni koji sumnjaju na gastritis:

jedite manje obroke
izbegavajte jelo pre odlaska na spavanje
unosite dovoljno tečnosti
smanjite stres
prestanite da pušite i smanjite izloženost toksinima
uzmite dodatke hrani koji olakšavaju tegobe (ali isključivo uz savet lekara).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu