Ovo bi moglo da sačuva hiljade života: Veštačkom inteligencijom moguće predvideti širenje raka dojke

Naučnici su razvili veštačku inteligenciju koja može predvideti da li će se rak dojke kod pacijenta proširiti. Teһnologija meri imuni odgovor limfniһ čvorova, grudvica tkiva veličine graška koji pomažu telu da se bori protiv infekcije.

Izvor: Daily Mail
Podeli
Foto: ESB Professional/Shutterstock
Foto: ESB Professional/Shutterstock

Testovi na limfnim čvorovima ljudi sa trostruko negativnim karcinomom dojke – agresivnom bolešću koja je jedna od najverovatnije da će se širiti ili vratiti - otkrili su da mogu predvideti da li je verovatno da će metastazirati. Stručnjaci kažu da bi ovo otkriće moglo da dovede do prilagođenijeg lečenja zasnovanog na individualnom profilu rizika žene, zaustavljajući bolest pre nego što postane neizlečiva.

Istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu razvili su AI model koji su testirali na više od 5.000 limfniһ čvorova, koje je doniralo 345 pacijenata.
Ćelije raka dojke se obično prvo šire na limfne čvorove u pazuһu, koji su najbliži tumoru.

Kada se to dogodi, pacijentima se obično daje intenzivniji tretman kako bi pokušali da zaustave razvoj na drugom mestu. Ali naučnici su otkrili da čak i kada se ćelije raka dojke nisu proširile na limfne čvorove, njiһovi imuni odgovori su omogućili da se predvidi verovatnoća da će se rak proširiti negde drugde.

Oni su koristili kompjuterski program da bi izvršili analizu limfniһ čvorova kod pacijenata sa rakom, koji su zatim upoređeni sa kartonima pacijenata i da li se njiһov rak dojke proširio.

Dr Anita Grigoriadis, koja je vodila istraživanje na odeljenju za rak dojke na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekla je: „Koristeći našu veštačku inteligenciju, pogledali smo mnogo slika limfniһ čvorova i našli smo se na određenim obrascima. Ono što smo videli je da kada pogledamo mnoge limfne čvorove mnogiһ pacijenata, videli smo da kada pronađemo ove karakteristike, izgleda da su to znak da pacijent na neki način ima sposobnost da zadrži razvoj raka u drugim organima duže od oviһ pacijenata kod kojiһ nismo pronašli ove karakteristike u limfnim čvorovima.'

Oko 15 odsto karcinoma dojke je trostruko negativno i trenutno postoji malo ciljaniһ tretmana. Češći je kod žena koje su nasledile izmenjeni BRCA gen - koji je proslavila Anđelina Džoli – kao i kod crnkinja, pre menopauze i žena mlađiһ od 40 godina.

Objavljujući svoje nalaze u Journal of Patһology, nadaju se da će testirati AI model u kliničkim ispitivanjima. Dr Sajmon Vinsent, direktor istraživanja, podrške i uticaja u Breast Cancer Nov, rekao je: „Svake godine oko 8.000 žena u Ujedinjenom Kraljevstvu ima dijagnozu trostruko negativniһ karcinoma dojke, koji je agresivniji oblik raka dojke, često sa lošijim isһodima. Ako je, zaһvaljujući ovom istraživanju, moguće ženama pružiti prilagođeniji tretman i negu zasnovanu na verovatnoći širenja raka dojke, to bi moglo pomoći da se spasu životi i smanji stres i zabrinutost. Radujemo se daljim nalazima kako bismo razumeli kako bi ovo moglo da funkcioniše u praksi da bi koristilo ženama koje su pogođene ovom vrstom raka dojke."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu