U Velikoj Britaniji rođena prva beba sa tri DNK: "Proces oplodnje je jako komplikovan" VIDEO

Prva beba sa DNK tri osobe rođena je u Velikoj Britaniji pošto su lekari izveli revolucionarnu proceduru vantelesne oplodnje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Gorodenkoff
Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Cilj ovog poduhvata je pokušaj da se spreči prenošenje naslednih neizlečivih bolesti. Beba ima DNK majke i oca, plus malu količinu genetskog materijala, oko 37 gena od donora.

Prvi ovakav uspešan poduhvat odrađen je u SAD 2016. godine, međutim, da li je to bio prvi pokšaj?

"Ovaj metod star je nekoliko decenija, tako da je pre SAD to odrađeno u Velikoj Britaniji, to je pokušaj lečenja poremećaja mitohondrija", izjavio je prof. dr Aleksandar Ljubić za TV Prva. Dodao je: "U to vreme je u Engleskoj postojao veliki centar koji se bavio ovakvim načinom oplodnje, sve dok nije uočen problem koji je pripisan tome da je u većem procentu pomešana DNK mitohondrija tri osobe, i bebe su rađane nezdrave, tako da je ta tehnologija u tom trenutku bila zabranjena."

Bilo je potrebno 15 godina kako bi se tehnologija za ovaj način oplodnje razvila i doprinela uspešnoj intervenciji, time je rođena zdrava beba otporna na nasledne bolesti svojih roditelja.

"Proces oplodnje na ovaj način je jako komplikovan, potrebno je izdvojiti genetski materijal majke i preneti ga u zdravu ćeliju donorke, jer ona ima zdrave mitohondrije, nasledne mutacije i poremećaje koje je majka razvila tokom života neće uticati na potomstvo, odnosno neće ih beba naslediti", rekla je Milica Kristivojević za TV Prva.

Za više o ovoj temi, pogledajte video:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu