Širi se opasna bakterija otporna na antibiotike: U Evropi od posledica umrlo 35.000 ljudi

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), Evropa beleži porast broja slučajeva zaraze bakterijom ešerihijom koli (E. coli) otpornom na postojeće antimikrobne lekove. ECDC upozorava da je reč o "brzom širenju" infekcije.

Izvor: Dnevnik.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Države članice Evropske unije (EU) prijavile su povećan broj izolata ešerihije koli koji nose gen blaNDM-5, a on ih čini otpornima na karbapeneme.

Karbapenemi su antibiotici širokog spektra koji se koriste kao poslednje sredstvo za lečenje težih oblika infekcije ešerihije koli, objavio je ECDC, upozorivši da su sojevi bakterija koje nose blaNDM-5 već uspostavljeni i da predstavljaju novu pretnju s obzirom na to da bi mogli da budu otporni i na ostale antibiotike, uključujući aminoglikozide, fluorokinolone i trimetoprim-sulfametoksazol.

Ešerihija koli je najčešći uzročnik infekcija krvotoka i urinarnog trakta (IMS) u Evropi, objavio je ECDC.

Soj otporan na antimikrobne lekove verovatno potiče sa područja izvan Evrope.

Studija iz marta koju su sproveli naučnici iz SAD ukazala je na zoonotsku ešerihiju koli koja se prenosi putem hrane i godišnje uzrokuje pola miliona infekcija mokraćnog sistema.

ECDC, agencija EU čiji je cilj da pojača odbranu stanovništva Evrope od zaraznih bolesti, tvrdi da je soj otporan na antimikrobne lekove verovatno povezan sa zemljama Afrike i Azije.

Tvrdnja se temelji na informacijama o putovanjima i hospitalizacijama pojedinaca. One upućuju na to da bi više od 80 odsto slučajeva zaraze moglo poticati sa područja izvan Evrope.

Agencija preporučuje dalje jačanje mera ranog otkrivanja zaraze i njene kontrole te ističe kako bi širenje rezistentnog soja unutar i među zdravstvenim ustanovama moglo povećati i teret koji osećaju zdravstveni sistemi širom Evrope.

Naime, u zemljama Evrope svake godine od posledica infekcija rezistentnih na antibiotike umre više od 35.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu