Opasna epidemija u blizini Srbije, četvoro umrlo

U Hrvatskoj u ovom trenutku zdravlje narušavaju čak tri zimske infekcije. Naime, koroni i gripu ove se zime pridružila i bakterijska streptokokna infekcija koja zadnjih petnaestak godina nije bila u jačem naletu, a poslednjih godina nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj jer nije bilo obolelih od invazivne streptokokne infekcije.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/DC Studio
Foto: Shutterstock/DC Studio

Kako javljaju sve, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), od početka septembra prošle godine do sredine januara zabeležena su 3.502 obolela od streptokokne angine i 965 od šarlaha, a od invazivnih streptokoknih bolesti, koje podrazumevaju sepsu i meningitis, obolelo je čak 12 osoba, od kojih su četiri umrle i te se brojke iz dana u dan povećavaju.

Eksplozija zaraza

U HZJZ-u kažu da među umrlima nema dece, odnosno svi su bili u dobi od tridesetak do 65 godina. Nakon što je korona popustila stručnjaci su očekivali da će porasti broj obolelih od nekih drugih virusnih i bakterijskih bolesti, i to se upravo događa. To potvrđuje to i hrvatski infektolozi u kojoj već neko vreme vlada opsadno stanje, posebno na hitnom prijemu.

Gužve u bolnicama

Napominje se kako je apsolutno jasno da u ovom trenutku vlada epidemija streptokoka, a tome treba dodati i gripu te pandemiju covida-19 koji je, srećom, zasad manje snažan.

"Imamo puno hospitalizacija. Štaviše, u zadnjih mesec i po imali smo petnaestak slučajeva invazivnih streptokoknih infekcija i sve su to bila životno ugrožavajuća stanja. Nema mesta panici, ali oprez je nužan", poručuje prof. dr Kutleša, hrvatski infektolog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu