Jedan neobičan simptom najčešće ignorišemo, a može da bude znak ozbiljnih bolesti

Pojedini simptomi ozbiljnih zdravstvenih stanja i bolesti mogu biti uobičajni te ih tako možemo lako zanemariti.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Takvi simptomi javljaju se i u ustima, poput čireva i ranica te mogu ostati zanemareni i ne izazvati zabrinutost. Međutim, jedan je stručnjak upozorio da čak i naizgled najbezazleniji simptom može biti znak mnogo većeg zdravstvenog problema. Naime, reč je o otežanom pomeranju vilice.

Doktor Rizvan Mahmud smatra da postoji mnogo naizgled uobičajenih simptoma koji se često mogu zanemarivati duže vreme, što zapravo može da bude znak ozbiljnijih temeljnih zdravstvenih problema.

"Jedan od njih je otežano otvaranje vilice, često popraćeno bolovima koje može da signaliziraju bolest desni ili čak rak usta'', objašnjava.

On ističe da otežano otvaranje vilice može biti znak i mnogih drugih poremećaja.

"To rezultira bolovima, zvukovima pucketanja i škljocanja pri širokom otvaranju usta, poteškoćama sa žvakanjem ili jasnim govorom, oticanjem lica, glavoboljama ili bolovima u vratu'', dodaje.

Međutim, to bi moglo da signalizira i nešto drugo. Naime, drugi faktori koji doprinose ovom stanju uključuju stres, škripanje zubima, artritis ili neku vrstu traume na licu ili području vilice.

Takođe, otežano otvaranje i zatvaranje vilice se može pripisati stomatološkim problemima kao što su teške bolesti desni, karijes ili zubni apscesi, a u retkim slučajevima i rak.

"Bol vilice često je uzrokovana poremećajem koji se naziva disfunkcija temporomandibularnog zgloba ili poremećaj temporomandibularnog zgloba", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu