Šest najčudnijih simptoma raka koje niko ne prepoznaje odmah, potvrđeno studijom

Rano otkrivanje simptoma raka je ključno za povećanje šansi za njegovo izlečenje.

Izvor: Net.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/cliplab
Foto:Shutterstock/cliplab

Neobične kvržice, uporan kašalj i glavobolja mogu biti znaci raka. Ali plutajuća stolica, prekomerno znojenje i slušne halucinacije su takođe neki od čudnih znakova raka. Mnogi od ovih simptoma mogu biti uzrokovani različitim uslovima. Međutim, stručnjaci kažu da je rano otkrivanje simptoma ključno za lakše lečenje raka, piše Dejli mejl.

Karis Bets, šefica zdravstvenih informacija u Velikoj Britaniji, rekla je: "Postoji preko 200 vrsta raka sa mnogo različitih simptoma. Nemoguće ih je sve znati, zbog čega je važno potražiti savet lekara ako primetite bilo koji od znakova."

Plutajuća stolica

Plutajuća stolica može biti rani znak raka pankreasa. Tumori u pankreasu mogu blokirati kanale organa - zaustavljajući oslobađanje enzima i žuči koji razgrađuju masnu hranu. Bez ove unutrašnje reakcije, stolica može da bude masna i plutajuća. Plutajuća stolica je takođe znak cistične fibroze i celijakije. Glavni simptomi bolesti su gubitak apetita, osećaj umora, visoka temperatura i žuta koža.

Auditorne halucinacije

Slušne halucinacije mogu biti uzrokovane tumorima mozga koji su i kancerogeni i benigni. Ovo se može desiti ako je tumor u temporalnom režnju, delu mozga koji obrađuje zvuk, razume jezik i kodira memoriju. Halucinacije mogu biti uzrokovane i ako tumor pritisne nerv koji šalje signale iz uha u mozak.

Promene na noktima

Praćenje boje i oblika noktiju može vam spasiti život. Plave, smeđe ili crne linije ispod noktiju mogu biti znak da imate rak kože. Elizabet Miselbruk, majka iz Braknela, prvi put je primetila sumnjivu smeđu liniju na svom prstu u septembru 2019. i odmah je zakazala pregled kod svog lekara opšte prakse. Biopsija je otkrila da ima akralni lentiginozni subungualni melanom. Obično se razvija na dlanovima, tabanima ili ispod noktiju.

Nespretnost

Ispuštanje stvari, gubitak ravnoteže i vrpoljenje su još jedan znak raka mozga, iako se obično povezuje sa demencijom. Ako se tumor formira u moždanom stablu, gde se vaš mozak povezuje sa kičmenom moždinom, to bi vas moglo učiniti nespretnim i imati problema sa hodanjem.

Gubitak interesovanja za hobije

Postoji mnogo razloga zašto bismo mogli da odustanemo od hobija, ali iznenadni gubitak interesovanja za vaš omiljeni hobi takođe može biti znak raka mozga. U studiji Suzane Skot (predavač zdravstvene psihologije u Londonu), pacijenti sa rakom mozga su izjavili da su manje zainteresovani za aktivnosti i da im nije stalo do svojih odnosa, posla i hobija. Prema podacima organizacije "Brain Tumor Charity", čak svaka treća osoba sa tumorom na mozgu doživi promenu ličnosti. Dobrotvorna organizacija objašnjava da kako tumor raste, on vrši pritisak na zdrave ćelije oko sebe.

Promene ličnosti mogu nastati kada je tumor u prednjem režnju, koji kontroliše vaše emocije i ličnost. Ovaj deo mozga reguliše i ponašanje, a kada se u ovoj oblasti razviju tumori, ljudi se čudno ponašaju. Samo 40 odsto pacijenata sa rakom mozga živi više od godinu dana nakon dijagnoze, a samo 20 odsto preživi pet godina, napisali su autori u časopisu PLOS One.

Znojenje

Prekomerno znojenje kada je vruće, kada vežbate ili kada ste bolesni je normalno. Ali buđenje u lokvi sopstvenog znoja može biti znak brojnih stanja, uključujući menopauzu, anksioznost i nizak nivo šećera u krvi. To bi takođe mogao biti znak raka, kažu dobrotvorne organizacije. "Cancer Research UK" tvrdi da prekomerno znojenje može da bude znak ne-Hodgkinovog limfoma, Hodgkinovog limfoma, karcinoidnih tumora, leukemije, mezotelioma, raka kostiju, pa čak i raka jetre. Međutim, znojenje je jedan od retkih simptoma raka.

Gospođa Bets, iz "Cancer Research UK", rekla je: "Ako primetite bilo kakve neobične ili trajne promene u svom zdravlju, zakažite pregled kod svog lekara opšte prakse."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu