Salo na stomaku je uzrok 5 ozbiljnih bolesti: Ako primetite ove simptome, hitno na dijetu

Abdominalna mast, poznata i kao visceralna mast, vrlo je opasna aktivna mast koja se skladišti oko vitalnih organa kao što su jetra i creva. Ako se ne kontroliše, višak masnoće na stomaku može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Shutterstock/andriano.cz
Foto:Shutterstock/andriano.cz

Mast nije samo depo za skladištenje energije, to je veoma aktivan endokrini organ koji proizvodi hormone, inflamatorne proteine i masne kiseline i luči ih u krvotok. Evo pet sigurnih znakova da vaša abdominalna masnoća šteti vašem zdravlju, prema stručnjacima sa Eat This Not That.

Dijabetes

Dijabetes tipa 2 je jedno od najčešćih zdravstvenih stanja povezanih sa viškom masti na stomaku. Pokazalo se da su ljudi koji skladište telesnu masnoću u stomaku izloženi većem riziku da razviju dijabetes i druge hronične bolesti, ali je ostalo nejasno zašto se to dešava. Studija je otkrila da je oslobađanje lipida iz trbušne masti znatno povećano tokom noći, što može biti primarni mehanizam koji vodi do insulinske rezistencije, snažnog faktora rizika za dijabetes tipa 2.

Bolest srca

Bolest srca je jedan od najstrašnijih ishoda viška visceralne masti. Studije koje su ispitivale odnos između abdominalne masti i kardiovaskularnih ishoda potvrđuju da je visceralna mast jasna opasnost po zdravlje.

Bolest jetre

Bolest jetre povezana je sa abdominalnim mastima, upozoravaju istraživači. Za ljude koji imaju prekomernu težinu ili gojaznost najbolji tretman za nealkoholni steatohepatitis (NASH) je gubitak težine. Značajna studija je pokazala da gubitak od 10% telesne težine može smanjiti masnoću jetre, rešiti upale i potencijalno ukloniti nastale ožiljke.

Visok krvni pritisak

Prethodno istraživanje je pokazalo da mast uskladištena u vašem stomaku može da govori o krvnim sudovima u stomaku, objašnjavajući zašto višak masnoće na stomaku može dovesti do visokog krvnog pritiska.

Depresija

Studije pokazuju da su masnoća na stomaku i depresija u snažnoj korelaciji. Rezultati sugerišu da je centralna adipoznost – koja se obično naziva trbušna mast – važan put kojim depresija doprinosi riziku od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Pokazalo se da su simptomi depresije bili jasno povezani sa naslagama visceralne masti, što je vrsta masti koja je uključena u bolest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu