Zarazna bolest koja traje mesecima, širi se poljupcem – četiri simptoma ključna za otkrivanje

Mononukleoza je vrlo zarazna, najčešće se širi bliskim i neposrednim kontaktom, uglavnom ljubljenjem, pa je tako i nastao naziv bolest ljubljenja ili bolest poljupca

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/4 PM production
Foto:Shutterstock/4 PM production

U letnjim mesecima pojačan je rizik od razvoja vrlo zarazne bolesti koja može da traje nedeljama, pa i mesecima, a obično pogađa tinejdžere i mlađe odrasle osobe. Poznata je kao infektivna mononukleoza, žlezdana groznica ili bolest ljubljenja jer se širi kroz razmenu pljuvačke. Izaziva je Epstein-Barrov virus, a osim pljuvačkom prenosi se i drugim telesnim tečnostima. Većina ljudi preboli mononukleozu bez većih poteškoća, ali uz neke bolest može da dovede do drugih zdravstvenih komplikacija, uključujući anemiju, upalu pluća i neurološke bolesti poput Guillain-Barreovog sindroma ili Bellove paralize.

Četiri simptoma na koje treba da pazite:

-visoka temperatura, 38 stepeni Celzija ili više

-grlobolja

-natečene vratne žlezde

-ekstremni umor.

Pojavi glavnih simptoma često prethode umor, nevoljkost i glavobolja. Ovakva uobičajena klinička slika infektivne mononukleoze češća je kod bolesnika u dobi od 15 do 24 godine (kod male dece uglavnom prolazi bez posledica) i konstatuje se povišenom temperaturom koja traje od jedne do tri nedelje, naslagama na tonzilama (angina), povećanjem limfnih čvorova (limfne "žliezde") i povećanjem jetre i slezene. Deo bolesnika ima biohemijske pokazatelje oštećenja jetrenih ćelija, tzv. "jetrene probe" mogu biti deset puta veće od normalnih vrednosti. Umor može da se zadrži i mesecima nakon što prebolite infekciju.

Takođe, širi se kašljanjem i kijanjem, deljenjem pribora za jelo i sl. Osoba je zarazna i šest nedelja nakon infekcije. Od kontakta s virusom do pojave simptoma bolesti također može proći od dva do šest tjedana.

Kako bi se zaustavila zaraza savjetuje se redovito prati ruke, posteljinu, izbjegavati ljubljenje i ne dijeliti pribor za jelo barem dva mjeseca nakon povlačenja simptoma mononukleoze

Lek za mononukleozu ne postoji, a antibiotici neće pomoći jer je bolest uzrokovana virusom. Uopšteno se savetuje odmor i uzimanje dosta tečnosti kako bi se izbegla dehidracija i obavezni su lekove protiv bolova. Veliki telesni napori nakon ozdravljenja mogu da prouzrokuju hroničan oblik ove bolesti u kojem virus trajno ostaje aktivan i uzrokuje bolest. Takođe, s obzirom na to da dolazi do znatnog povećanja slezine, postoji opasnost od životno opasne komplikacije - pucanja slezine pa se savetuje da obratite pažnju da ne dođe do udaraca ili jačeg pritiska na stomak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu