Rak pankreasa ima najnižu stopu preživljavanja – 5 početnih simptoma se lako uočava

Često nam organizam šalje znake koje je dobro poslušati jer nam mogu spasiti život i omogućiti uspešno lečenje na početku neke bolesti. Rak pankreasa se ubraja među bolesti s najnižom stopom preživljavanja i zato je uočavanje ranih znakova od vitalnog značaja.

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/Me dia
Foto:Shutterstock/Me dia

Pankreas je žlezda koja ima dve glavne funkcije - stvaranje enzima koji pomažu varenje hrane i stvaranje hormona poput insulina za kontrolu nivoa šećera u krvi u telu. Pankreas se nalazi u stomaku, što znači da se uobičajeni simptomi bolesti mogu uočiti kada idete u toalet. Prema britanskom udruženju Akcija protiv raka pankreasa, u našoj stolici postoje četiri znaka povezana sa tim.


Bleda, neprijatnog mirisa i plutajuća stolica

Velike, blede, smrdljive i plutajuće stolice gotovo uvek upućuju na bolest pankreasa. U stolici ima previše masti jer se hrana ne vari pravilno.

Zatvor ili proliv

Bolest pankreasa neretko prati i zatvor (ponekad praćen bolovima u stomaku) te proliv (vodene stolice više od tri puta dnevno).

Zatvor i proliv nisu nešto zbog čega treba da paničite i uglavnom traju kratko, ali ako se promena u pražnjenju creva nastavi ili traje duže od nedelju dana, idite kod lekara. Ne mora da znači da imate rak pankreasa, ali je važno istražiti uzrok, lekar opšte prakse će možda moći da reši vaše simptome.

Bol ili nelagodnost u stomaku

Bol ili nelagodnost u stomaku jedan je od najčešćih i često jedan od prvih simptoma raka pankreasa. Bol ili nelagodnost mogu biti uzrokovani tumorom koji utiče na nerve ili organe koji leže u blizini pankreasa, a obično se osećaju iznad pupka i ispod područja dojke (naziva se epigastrična oblast). Međutim, neki pacijenti prijavljuju bol i nelagodnost bez određene lokacije, prema akciji protiv raka pankreasa.

Žuta koža

Ako primetite da vam je koža požutela, svakako morate ići kod lekara. Žutica sama po sebi nije bolest, već simptom koji može ukazivati i na oboljenje jetre (visok nivo bilirubina), a česta je kod osoba sa karcinomom pankreasa jer žučni kanal može da začepi tumor, žuti pigment (bilirubin) koji se normalno izlučuje i akumulira u telu. Žutica može biti bezbolna, ali ponekad se javlja svrab i osećaj iritacije. Takođe možete osetiti da vam je koža vruća, a osećaj nelagodnosti dovodi do potrebe da se češete.

Ostali simptomi raka pankreasa su:

blagi bol u leđima,
gubitak apetita,
sporo varenje,
mučnina i povraćanje,
pojava dijabetesa,
umor,
neobjašnjivi gubitak težine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu