Naučnici otkrili lek koji ubija rak izgladnjivanjem

Britanski naučnici pronašli su lek kojim se rak može izgladnjivati i tako naterati na povlačenje, odnosno remisiju. Ovaj uspeh mogao bi da bude prvi napredak u lečenju tumora mozga u poslednje dve decenije.

Izvor: Poslovni.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/sfam_photo
Foto: Shutterstock/sfam_photo

Naučnici sa Imperijalnog koledža u Londonu sproveli su testove na miševima koji su imali glioblastom (GBM) – jedan od najagresivnijih oblika raka mozga. Dali su im eksperimentalni lek koji im je oduzeo aminokiselinu arginin – aminokiselinu koju tumori koriste za rast.

U novom istraživanju, objavljenom u časopisu Journal of Clinical Investigation, rezultati su pokazali da su lečeni miševi poživeli oko 47 dana, gotovo dvostruko duže od nelečenih, koji su 27 dana. Poređenja radi, deo miševa podvrgnut je radioterapiji, odnosno zračenju. Oni su u proseku poživeli 37 dana.

No kada je novi lek kombinovan sa radioterapijom, svi miševi su otišli u remisiju i živeli su bez raka oko godinu dana pre nego što su ubijeni.

Ciljanje rasta tumora

GBM je najčešći tip primarnog tumora mozga kod odraslih, a ujedno je i najagresivniji i najsmrtonosniji. Manje od jedan odsto pacijenata sa GBM-om poživi više od deset godina, a za mnoge je prognoza samo 12 meseci.

Arginin je aminokiselina koja se koristi u stvaranju složenih molekula zvanih proteini, koji imaju širok raspon funkcija u ćelijama. Neophodan je raznim ćelijama raka, posebno onim koje brzo rastu, pa su naučnici odlučili da istraže da li bi se njegovo uskraćivanje ćelijama tumora moglo koristiti kao potencijalna strategija u lečenju raznih tipova tumora, uključujući GBM.

Oko 70 odsto tumora GBM može stvoriti arginin, a oko 30 odsto ne može. U novoj studiji istraživački tim usredsredio se na tumore koji mogu da stvaraju arginin, izlažući ih leku zvanom ADI-PEG20. Ovaj lek razgrađuje arginin, a cilj je bio da uskrate tumorima pristup argininu. Tim takođe istražuje potencijal za korišćenje ADI-PEG20 u 30 odsto tumora koji nisu u stanju da stvori arginin. Ako se lečenje pokaže uspešnim i kod tih tumora, to bi značilo da bi se svi pacijenti sa GBM-om mogli lečiti smanjenjem nivoom arginina.

Velik napredak

Dr Nel Sajed, koji vodi tim u Centru za istraživanje tumora mozga na Odseku za nauku o mozgu, rekao je: “Arginin je vitalni hranljivi sastojak za rast tumora, a naši rezultati pokazuju da smanjenje njegovih nivoa tumora čini mnogo osetljivijim na radioterapiju.”

“Uklanjanje arginina uklanja tumorsku imunosupresiju, a otkrili smo da je naš pristup značio da će ćelije odbrambenog sistema koje se nalaze oko tumora s većom verojatnošću napasti i ukloniti tumorske ćelije", dodao je.

“Laboratorijski rezultati pokazali su da je korišćenje leka ADI-PEG20 u kombinaciji s radioterapijom dovelo do trajnog odgovora s produženim preživljavanjem bez bolesti i bez značajne toksičnosti. Sledeći koraci su istraživanje sigurnosti i efikasnosti korišćenja ovog leka na ljudima postavljanjem novog kliničkog ispitivanja”, pojasnio je Sajed.

Jedan od autora studije, dr Tim Kruk, konsultant za medicinsku onkologiju u bolnici Kromvel, rekao je: “Očekujemo da će naš rad promeniti lečenje GBM-a i postati deo novog protokola kod ove razorne bolesti.”

“Postoji hitna potreba za novim pristupima u lečenju GBM-a, koji je u većini slučajeva fatalan. U poslednje dve decenije nije došlo do poboljšanja mogućnosti lečenja ove vrste tumora”, poručio je Hju Adamas, menadžer odnosa sa akcionarima u organizaciji "Brain Tumor Research" dodavši da je ovo značajno i uzbudljivo otkriće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu