U istraživanju učestvovalo 620.000 žena: Ko ima veći rizik od moždanog udara?

Žene koje se bore ili su se borile sa neplodnošću, one koje su doživele pobačaj ili su rodile mrtvorođenče mogu da imaju povećan rizik od moždanog udara, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu BMJ.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Nomad_Soul
Foto: Shutterstock/Nomad_Soul

U sprovođenju analize pregledana je baza podataka o reproduktivnom zdravlju i hroničnim bolestima žena iz Australije, Kine, Japana, Holandije, Švedske, Velike Britanije i SAD. Ukupno je bilo uključeno oko 620.000 žena starosti od 30 do 70 godina.

Koristeći upitnike i bolničku dokumentaciju, naučnici su otkrili da su žene sa istorijom neplodnosti podložne većem riziku od nefatalnog moždanog udara za 14 odsto u odnosu na one koje nisu imale problema s neplodnošću.

One koje su doživele pobačaj imale su 11 odsto veći rizik od moždanog udara od onih koje nisu doživele pobačaj, a one koje su rodile mrtvorođenče imale su preko 30 odsto veći rizik za srčani udar.

Ali, ginekolog koji nije bio uključen u studiju kaže da ove podatke treba tumačiti oprezno jer je samo izvođenje studije imala neka ograničenja, a otkrivena veza je relativno slaba.

"Važno je da žene razumeju da postoji mnogo različitih uzroka ili načina koji mogu dovesti do neplodnosti, ponavljanog gubitka trudnoće i mrtvorođenosti", rekao je dr Patrik Remszi za Insider, i dodao da slično tome, postoji više načina za povećanje rizika za razvoj moždanog udara.

Druga medicinska stanja ili način života mogu da pomognu u objašnjenju ovih nalaza

Istraživači kažu da bi se veza između neplodnosti i rizika od moždanog udara mogla da objasni drugim stanjima, poput sindroma policističnih jajnika (PCOS), koji mogu da ugroze plodnost i povećaju rizik od moždanog udara.

U međuvremenu, višestruki gubici trudnoće mogu da ukažu na problem sa krvnim sudovima, čime se ugrožava zdravlje i prokrvljenost posteljice, pa tako žene mogu da budu izloženije srčanim problemima, nagađaju drugi istraživači, prenosi Index.hr.

Stručnjaci veruju da su potrebne detaljnije studije koje prate grupe pacijenata tokom dužeg vremena.

"Kada saznamo više o jasno definisanom odnosu između ishoda trudnoće i dugoročnog rizika od moždanog udara, možda ćemo imati jasnije preporuke", zaključili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu