Dr Aleksić: Ne znamo da li je ovo prvi slučaj akutnog hepatitisa; "Vrlo je važno" VIDEO

U svetu je do sada registrovano više od 230 obolele dece od novog tipa hepatitisa, a pre dva dana se u medijima pojavila vest da je ova misteriozna bolest stigla i u Srbiju.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Tai Dundua
Foto: Shutterstock/Tai Dundua

Kako je dr Dragan Prokić iz Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" rekao, devetogodišnje dete je hospitalizovano zbog simptoma nove vrste hepatitisa. On je rekao da se dečak oseća dobro, ali da mu je jetra u lošem stanju.

Kako saznajemo, podataka još uvek nema, ispitivanje je u toku, a lekari sa Instituta nisu izašli sa informacijom da li je slučaj potvrđen ili nije.

Kako je za TV Prvu rekla dr Biljana Aleksić iz DZ Stari grad, paniku ne treba širiti i potvrdila je da još uvek nije poznato da li je u Srbiji zabeležen prvi slučaj akutnog hepatitisa ili ne.

Šta se do sad zna o simptomima akutnog hepatitisa?

"Ovo je jedno novo oboljenje, akutno oboljenje jetre, nepoznate etiologije. Vrlo je važno da kažemo da se panika među roditeljima ne širi. Kolege sa Instituta nisu izašle sa informacijom da je potvrđen slučaj. Do daljeg važi da u Srbiji nema nijednog dijagnostikovanog slučaja ovog novog oboljenja, koje zahvata jetru. Uzročnik je nepoznat, informacije iz SZO kažu da su obuhvaćena deca od mesec dana do 16 godina, ali da nije povezano sa putovanjima dece", rekla je ona.

Mere prevencije

"Kao i za svaki hepatitis, važe opšte mere prevencije - pranje ruku i higijena koja je vrlo važno, da podsetimo roditelje. Pratićemo dalje sve."

Kako se prenosi?

"Ovo je novo oboljenje jetre, treba ga razlikovati od do sada potvrđenih hepatita, A, B, C, D, E. Klinička slika ovog i ostalih hepatita je slabost deteta, malaksalost, bol u stomaku, muka, povraćanja, prolivi, tamna mokraća, bleda stolica i žuta prebojenost beonjača", rekla je i dodala da se prenosi kao i svaka adenovirusna infekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu