Studija pokazala šta se dešava ukoliko provedete više od četiri sata ispred televizora

Iako verovatno niko nikada nije pomislio da bi gledanje maratonske serije moglo biti bilo šta drugo osim štetno, pojavila se studija koja dokazuje da je gledanje više od četiri sata TV sadržaja dnevno štetno po zdravlje i povećava šanse za stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ili čak do smrti.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto:EPA/KOEN VAN WEEL
Foto:EPA/KOEN VAN WEEL

Stanje poznato kao tromboembolija uzrokovano je krvnim ugrušcima koji se formiraju u venama, a najčešći oblik je duboka venska tromboza, koja izaziva otok i bol, iako mnogi ni ne osete simptome.

Ove blokade mogu oštetiti vene, posebno ako se ne leče na vreme, a to može dovesti do komplikacija kao što su hronični bol, otok i čirevi. Ako se desi da se odvoje i začepe, arterije u plućima mogu izazvati komplikacije opasne po život.

Faktori rizika uključuju starost, oštećenje vena i već postojeća stanja kao što su bolesti srca.

Ali predug boravak na jednom mestu povećava rizik i česta je pojava kod pacijenata koji su vezani za krevet zbog teške bolesti. Stoga nije iznenađenje ako ste "pacijent" koji 10 sati provede ispred televizora gledajući celu sezonu serije.

35% veća šansa za razvoj tromboze

Tokom istraživanja analizirano je oko 130.000 učesnika starijih od 40 godina kojima na početku studije nije dijagnostikovana tromboza. Njihovo zdravlje je praćeno nekoliko godina (ponekad i 20), a odgovarali su na pitanja vezana za životne navike, uključujući gledanje televizije.

Kod više od 1.000 ljudi dijagnostikovana je duboka venska tromboza u jednom trenutku studije. Oni koji odgovaraju kriterijumu dužeg gledanja su oni koji su proveli tri ili više sati dnevno gledajući TV i za koje je utvrđeno da imaju 35% veće šanse za razvoj tromboze od onih koji retko gledaju TV.

Iako veza između gledanja televizije i zgrušavanja može postojati i kod onih koji se bave sportom, to ne znači da aktivnost ne pomaže.

Redovno vežbanje svakako smanjuje rizik, a onima koji duže gledaju televiziju u jednom položaju savetuju se kratke pauze i ustajanje i istezanje na svakih 30 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu