Kanabis može da oslabi kovid i spreči težu kliničku sliku - kaže istraživanje

Novo istraživanje pokazuje da bi jedinjenja kanabisa mogla da otupe virus koji izaziva koronavirus.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jedinjenja konoplje, naučno poznata kao Cannabis sativa, mogu sprečiti da virus koji izaziva koronavirus uđe u ljudske ćelije, prema istraživačima Državnog univerziteta Oregon.

Naučnici su otkrili da se par kanabinoidnih kiselina vezuje za protein SARS-CoV-2, blokirajući kritični korak u procesu koji virus koristi da inficira ljude.

"Ove kanabinoidne kiseline su u izobilju u konoplji i u mnogim ekstraktima konoplje“, rekao je Richard van Bremen, istraživač Globalnog centra za inovacije konoplje u državi Oregon, Farmaceutskog fakulteta i Instituta Linus Pauling.

"One nisu kontrolisane supstance kao što je THC, psihoaktivni sastojak marihuane, i imaju dobar bezbednosni profil kod ljudi“, dodao je on.

Njihovo istraživanje je pokazalo da su jedinjenja konoplje podjednako efikasna protiv varijanti SARS-CoV-2 — uključujući alfa varijantu B.1.1.7, koja je prvi put otkrivena u Ujedinjenom Kraljevstvu, i beta varijantu B.1.351, prvi put otkrivenu u Južnoj Africi.

Konoplja je izvor vlakana, a višestruki ekstrakti i jedinjenja konoplje se dodaju kozmetici, losionima za telo, dijetetskim suplementima i hrani.

Par kanabinoidnih kiselina koji se vezuju za protein SARS-CoV-2 su kanabigerolna kiselina, ili CBGA, i kanabidiolna kiselina, CBDA.

Takođe,spajk protein je isti kao onaj koji se koristi u vakcinama protiv COVID-19 i terapiji antitelima.

"Ova jedinjenja se mogu uzimati oralno i imaju dugu istoriju bezbedne upotrebe kod ljudi“, rekao je van Bremen.

"Dostupni oralno i sa dugom istorijom bezbedne upotrebe kod ljudi, ovi kanabinoidi, izolovani ili u ekstraktima konoplje, imaju potencijal da spreče i leče infekciju koronavirusa", navodi se u istraživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu