Kako razlikovati grip i omikron?

Profesor Spasoje Popević sa Klinike za plućne bolesti KCS rekao je da svaki kašalj koji traje duže od nedelju dana zahteva pažnju.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Shutterstock/Africa Studio
Foto: Shutterstock/Africa Studio

U prethodnim talasima epidemije kod većine obolelih prvo su stradala pluća. Od blage forme bolesti bukvalno su u dan-dva snimci pokazivali tešku kliničku sliku. Kod mnogih koji su preležali kovid 19 oporavak traje mesecima.

U ovom talasu kliničke slike su drugačije. Jedan od simptoma je i kašalj. Kada je opasan, kako razlikovati šta ga izaziva i šta su sve u ovom trenutku saveti pulmologa?

Dr Spasoje Popević sa Klinike za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije rekao je za RTS da kašalj sam po sebi nije toliko izolovan problem, već ga treba posmatrati u sklopu drugih simptoma i drugih znakova bolesti.

Dr Šekler objasnio kako razlikovati grip i omikron

"Kašalj je uobičajena manifestacija, infekcija i gornjeg i donjeg respiratornog trakta, kod hroničnih bolesnika i bolesnika sa astmom može biti isprovociran promenom temperature, kada se izlazi iz tople prostorije na -5 ili -10 stepeni, tada dolazi do spazma disajnih puteva i kašlja", objasnio je dr Popević.

Omikron i grip – kako ih razlikovati

Prema njegovim rečima, svaki kašalj koji traje duže od nedelju dana zahteva pažnju, pogotovu ako ima u ispljuvku tragova krvi.

Podvlači da ako ima tragova krvi, to je znak ozbiljnije bolesti i tada pacijent mora da se obrati pulmologu.

Koronavirus, grip i prehlada kod dece – kako ih razlikovati?

Zagađenje vazduha i pušenje su najveći faktori rizika koji izazivaju kašalj, osim respiratornih infekcija i svih onih bolesti koje proizlaze iz pušenja i zagađenja vazduha.

Dr Popević upozorava da ako pušač kašlje duže od tri nedelje ili se promeni karakter kašlja, to ne treba ignorisati, pacijenta treba uputiti pulmologu.

"Svaki pušač kašlje, kada zapali cigaretu to je uobičajena stvar, ali kada dođe u ordinaciju i kaže – ja kašljem, to je problem, šta se promenilo u karakteru kašlja kada se žali na nešto što je uobičajena stvar kod njegove bolesti zavisnosti", rekao je Popević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu