Studija: Dve doze Fajzerove vakcine štite decu od ozbiljnog upalnog sindroma

Dve doze Fajzerove vakcine pružaju zaštitu protiv retke, ali ozbiljne upale organa koja se može pojaviti kod dece nedeljama nakon infekcije koronavirusom, objavili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i zaraza (CDC).

Izvor: Al Džazira
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Procene koje je objavila ta američka agencija ukazuju da je vakcina efikasna 91 odsto u sprečavanju multisistemskog inflamatornog sindroma kod dece uzrasta od 12 do 18 godina, navedeno je u studiji koju je objavio CDC, prenosi Beta.

Reč je o sindromu koji kod dece izaziva zapaljenje srca, pluća, bubrega i mozga dve do šest nedelja nakon blage ili asimptomatske infekcije koronavirusom.

Deca uzrasta od pet do 11 godina su u najvećem riziku od multisistemskog inflamatornog sindroma, ali je njihova imunizacija u SAD odobrena tek krajem oktobra i ona nisu bila uključena u analizu.

Procena koju je objavio CDC obavljena je na osnovu posmatranja 283 pacijenta koji su boravili u nekoliko desetina bolnica u 20 američkih država između jula i decembra, kada je dominirala delta varijanta.

Najtežih 38 slučajeva upalnog sindroma koji su bili na aparatima za održavanje života nisu vakcinisani.

Rezultati spomenute studije doprinose potvrdama da će vakcinacija protiv koronavirusa sprečiti komplikacije povezane sa tom bolešću kod dece, uključujući multisistemski inflamatorni sindrom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu